Latin: Oleum zea mays

Engelsk översättning maize oil, corn oil

Fransk översättning huile de maīs

Italiensk översättning olio di mais

Tysk översättning Maisöl

Spansk översättning aceite de maíz

Majsolja är vegetabiliskt fett pressad ur majsgroddar, som innehåller 40-50 fett. I början av 1800-talet lärde man sig att utvinna stärkelse ur majs, varvid oljan erhölls som en biprodukt.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
  • Smält-/fryspunkt -11°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt: Kallpressad 160-180°C. Raffinerad är värmetåligare 220-232°C. Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Neutral mild smak.
  • Alternativ vara: Annan neutral olja, till exempel rapsolja.
  • Försäljning: Allmänt förekommande i butik.
  • Jämförpris: Mycket lågt oljepris, 25-75 kr/liter.
  • Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.

Hälsa/näring: Majsolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~13%. Innehåller ingen kolesterol.

Produktion: Världsproduktion av majsolja 2014 var 3,2 miljoner ton, varav USA 57%, Kina 8% och Turkiet 6%. Övriga världen 29%. Källa: FAOSTAT



SÅ ANVÄNDS MAJSOLJA

Majsolja används som annan matolja. Raffinerad majsolja är bra frityrolja. Ingår i framställning av margarin, tvål, kosmetika och salvor.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Kallpressning, varmpressning

Om matoljor

Sotpunkt

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Majsolja

Det finns 10 recept med Majsolja