Bommullsfröolja pressas eller extraheras ur olika bommullsplantors frön som innehåller runt 20% olja. Den råa oljan är grumlig och rödbrun eller smutsgul till färgen. Efter filtrering halmgul färg. Råoljan har skarp doft och smak, renad har den nötig doft och smak.  

Hälsa/näring: Bommullsfröolja innehåller i hög grad mättat fett (70%) som anses onyttigt (läs mer > Mättat fett).

Produktion: Världsproduktion av bommullsfröolja 2014 var 5 miljoner ton, varav Kina svarade för 30% av världsproduktionen, följt av Indien 25%, Pakistan 9% och Brasilien 6%. Övriga världen 30%. Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS BOMMULLSFRÖOLJA

Lokalt används den som matolja. I övrigt tillverkas tvål, sopa och stearin av oljan, samt till margarintillverkning. Förekommer som "sardinolja".

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03
Läs mer

Mättat fett

Om matoljor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj