Smaksatt olja

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smaksatt olja

(smaksatt olja 1. tryffelolja 2. vitlöksolja 3. kryddoljor 4. fruktoljor)

Engelsk översättning Infused oils 1. truffle oil 2. garlic oil 3. spice oils 4. fruit oils

Italiensk översättning Oli infusi 1. Olio al tartufo 2. Olio all´aglio 3. Oli alle spezie 4. Oli alla frutta

Tysk översättning Infundierte Öl 1. Trüffelöl 2. Knoblauchöl 3. Gewürzöle 4. Fruchtöle

Spansk översättning Aceites infundidos 1. Aceite de trufa 2. Aceite de ajo 3. Aceites de especias 4. Aceites de frutas

Smatsatt olja (eng. infused oil): Smak och doft kan också tillföras matolja genom absorption, det vill säga en krydda, svamp eller dylikt läggs i olja som då får smak av varans eteriska olja. Antingen i kall olja, eller så värms oljan upp lätt för att få ut mer smaker. Sådan olja benämns "infuses oil" (eng. infuse = ingjuta). Det är enkelt att själv smaksätta oljor och väsentligen billigare. Se recept > Infused oil, hemlagad citrusolja, chiliolja, kryddolja.
  • Tryffelolja är olja, till exempel raps- eller druvkärnolja, som smaksatts med tryffelsvampextrakt. Det är den mest välkända smaksatta oljan. Den används som ett billigare alternativ till svampen för att ge tryffelsmak åt mat. Det är trots allt en exklusiv olja som kostar runt 2000 kr/liter. Det finns enklare varianter och sådan som framställts på konstgjord väg. Läs mer > Tryffel.
  • Vitlöksolja är ett alternativ till vitlök i smaksättning av mat, men framför allt är det en olja i hälsokost­branschen för de som tror att vitlök är speciellt nyttigt. Förekommer också i kapslar. Läs mer > Vitlök.
  • Kryddoljor: Matolja kan smaksättas med (blad-)kryddor, till exempel rosmarin. Pepparmyntsolja är en klassisk sådan som utvinns ur mynta. Läs mer > Pepparmyntsolja.
  • Fruktoljor: Matoljor smaksätt på allehanda sätt med frukt som citron och chili, eller med bär som hallon.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

 

Recept med Smaksatt olja

Det finns 8 recept med Smaksatt olja