Svamprisotto ā la Aujalay

Foto: Zeta, svamprisotto

Svamprisotto ā la Aujalay

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Skogschampinjoner

200.0 

gram

el. champinjoner

 

 

Schalottenlök

2.0 

styck

Vitlök

1.0 

klyfta

Arborioris

3.0 

dl

Matolja till stekning

2.0 

msk

Vitt vin

2.0 

dl

Hönsbuljong avfettad

1.0 

liter

el. vatten + konc. fond

 

 

Parmesan nyriven

2.0 

dl

 

Tillval:

 

Tryffelolja vit

3.0 

msk

Vitt matbröd

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas ris >

 

 

Rivjärn >

 

 

Om smaksättaroljor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 435

GBR (GI) / port: 11

Recept: 1738 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 3%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 556 gram)

Ingredienser

Visa:

Skogschampinjoner 200.0 gram 3%

el. champinjoner 0%

Schalottenlök 2.0 styck 2%

Vitlök 1.0 klyfta 0%

Arborioris 3.0 dl 49%

Matolja till stekning 2.0 msk 14%

Vitt vin 2.0 dl 8%

Hönsbuljong avfettad 1.0 liter 3%

el. vatten + konc. fond 0%

Parmesan nyriven 2.0 dl 20%

 

Tillval:

Tryffelolja vit 3.0 msk Äts ej

Vitt matbröd 0%

 

Kockskolan:

Så lagas ris > Äts ej

Rivjärn > Äts ej

Om smaksättaroljor > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film Markus Aujalay lagar svamprisotto. Klicka på "svamprisotto" under bilden. Bilden = Zeta, se deras recept på Zeta.nu.

  1. Värm upp buljong.
  2. Grovriv champinjonerna på rivjärn. Bryn dem i lite olivolja på ganska hög värme för att dra ut smakerna. Svampen är det som ger risotton karaktär.
  3. Skala och finhacka, vitlök och schalottenlök. Riv ost.
  4. Sänk värmen, vätskan skall endast småkoka.
  5. Tillsätt ris som skall bli lätt genomskinlig, inte stekt utan bara få en lätt glasering av den varma oljan.
  6. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa i en halv minut utan att brännas.
  7. Tillsätt vin och låt det sakta koka in i riset. Rör om regelbundet.
  8. Tillsätt buljong lite i taget och låt sjuda under omrörning i knappt 20 minuter. Riset skall ha en liten kärna (tuggmotstånd) och risotton skall vara ganska blöt och krämig.
  9. Montera: Ta kastrullen från plattan. Tillsätt riven ost. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Även tryffelolja om så önskas.

Kockens kommentar

Var försiktig med salt, ost och buljong kan vara salt. Smaka av hela tiden. Vanligaste felen som görs är att fel rissort används, att riset kokas för länge, för lite buljong tillsätts och att osten tillsätts i för het risotto som då kan bli grynig, grötig eller för torr. Läs mer > Så kokas ris.

Tryffelolja är en exklusiv smaksättarolja. Läs mer > Klicka på ingrediensen. Läs mer > Om smaksättaroljor.

Fler recept inom Risotto

Liknande recept som Svamprisotto ā la Aujalay