Svamprisotto ā la Aujalay
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 78
Kcal / portion: 435
GBR (GI) / port: 11
Recept: 1738 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 3%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Skogschampinjoner 200.0 gram 3%
Schalottenlök 2.0 styck 2%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Arborioris 3.0 dl 49%
Matolja till stekning 2.0 msk 14%
Vitt vin 2.0 dl 8%
Hönsbuljong avfettad 1.0 liter 3%
Parmesan nyriven 2.0 dl 20%
Tillval:
Tryffelolja vit 3.0 msk Äts ej
Vitt matbröd 0%
Kockskolan:
Så lagas ris > Äts ej
Rivjärn > Äts ej
Om smaksättaroljor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film Markus Aujalay lagar svamprisotto. Klicka på "svamprisotto" under bilden. Bilden = Zeta, se deras recept på Zeta.nu.
- Värm upp buljong.
- Grovriv champinjonerna på rivjärn. Bryn dem i lite olivolja på ganska hög värme för att dra ut smakerna. Svampen är det som ger risotton karaktär.
- Skala och finhacka, vitlök och schalottenlök. Riv ost.
- Sänk värmen, vätskan skall endast småkoka.
- Tillsätt ris som skall bli lätt genomskinlig, inte stekt utan bara få en lätt glasering av den varma oljan.
- Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa i en halv minut utan att brännas.
- Tillsätt vin och låt det sakta koka in i riset. Rör om regelbundet.
- Tillsätt buljong lite i taget och låt sjuda under omrörning i knappt 20 minuter. Riset skall ha en liten kärna (tuggmotstånd) och risotton skall vara ganska blöt och krämig.
- Montera: Ta kastrullen från plattan. Tillsätt riven ost. Rör om. Smaka av med salt och peppar. Även tryffelolja om så önskas.
Kockens kommentar
Var försiktig med salt, ost och buljong kan vara salt. Smaka av hela tiden. Vanligaste felen som görs är att fel rissort används, att riset kokas för länge, för lite buljong tillsätts och att osten tillsätts i för het risotto som då kan bli grynig, grötig eller för torr. Läs mer > Så kokas ris.Tryffelolja är en exklusiv smaksättarolja. Läs mer > Klicka på ingrediensen. Läs mer > Om smaksättaroljor.
Fler recept inom Risotto
Liknande recept som Svamprisotto ā la Aujalay
-
Saffransrisotto alla milanese med skaldjur
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: L Hansson
-
Saffransrisotto med svamp (lätt måltid)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Paellarisotto med senapsaioli
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Skaldjursrisotto
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rårisrisotto med fänkål och parmesan
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Svamprisotto ā la Aujalay
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pumparisotto med pecorino
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Risotto med champinjoner
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Risotto med portabello
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Risotto med kantareller och skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan