Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 555

GBR (GI) / port: 17
Recept: 2220 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Arborioris 3.0 dl 39%
Schalottenlök 3.0 styck 3%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Saffran 0.5 gram 0%
Torrt vitt vin 2.0 dl 6%
Vatten 7.0 dl Äts ej
Svampfond konc. } 3.0 msk 1%
Hårdost lagrad 200.0 gram 35%
Smör 40.0 gram 13%
Tillbehör:
Svamp färsk 0.5 liter 2%
Kockskolan:
Så lagas ris > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Skala och finhacka lök, vitlök. Rensa svamp. Riv hårdost. Hacka gräslök.
- Koka upp svampfond med vatten.
- Risotto: Stek i kastrull lök och ris i matfett ett par minuter utan att bränna. Tillsätt vitlök och saffran, stek ytterligare någon minut. Häll på vin och låt det koka in.
- Tillsätt varm buljong så att det täcker riset. Låt koka in. Täck riset med mer buljong och låt koka in. Fortsätt så tills riset inte vill ta åt sig mer vätska (15-20 minuter). Salta och peppra. Ta av kastrullen från plattan och rör ner en klick smör och riven hårdost.
- Tillbehör: Stek under tiden svamp i en panna på medelhög värme, först några minuter utan fett tills vätskan försvunnit, sedan i smör några minuter tills svampen fått färg. Salta, peppra lätt.
- Lägg upp och garnera med hackad gräslök.
Kockens kommentar
Vin kan erättas med vatten.
Läs mer
Fler recept inom Risotto
Liknande recept som Saffransrisotto med svamp (lätt måltid)
-
Saffransrisotto alla milanese med skaldjur
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: L Hansson
-
Saffransrisotto med svamp (lätt måltid)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Paellarisotto med senapsaioli
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Skaldjursrisotto
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rårisrisotto med fänkål och parmesan
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Svamprisotto ā la Aujalay
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pumparisotto med pecorino
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Risotto med champinjoner
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Risotto med portabello
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Risotto med kantareller och skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan