Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Risottoris grundrecept
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 115
Kcal / portion: 302
GBR (GI) / port: 8
Recept: 1207 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 3%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Arborioris 3.0 dl 71%
Schalottenlök 2.0 styck 3%
Vitlök 1.0 klyfta 1%
Torrt vitt vin 2.0 cl 1%
Kycklingbuljong avfettad 7.0 dl 3%
Matolja till stekning 2.0 msk 20%
Kockskolan:
Om ris > Äts ej
Så lagas ris > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Förbered eventuella speciella ingående ingredienser till exempel svamp (se separata recept).
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Koka upp buljong och håll den varm.
- Fräs lök, vitlök och ris långsamt i matolja på medelvärme några minuter. Det skall inte brännas, bara bli glansigt.
- Tillsätt vin och låt det sakta koka in i riset. Rör om regelbundet. Vinet kan ersättas med buljong.
- Tillsätt varm buljong så att det täcker riset och eventuella tillbehör. Låt vätskan koka in och tillsätt mer buljong som täcker riset. Låt koka in. Fortsätt så tills riset inte längre suger åt sig vätska. Det tar knappt 20 minuter. Akta så att riset inte bränns vid. Riset skall ha en liten kärna (tuggmotstånd) och risotton skall vara ganska blöt och krämig. Är det för torrt, tillsätt lite varm buljong.
- Smaka av med salt och peppar. Avrunda gärna med en stor klick smör i riset. Riven ost är också vanligt, men ta i så fall först av risotton från plattan.
Vanligaste felen som görs är att fel rissort används, att riset kokas för länge, eller att för lite buljong tillsätts. Om ost tillsätts i för het risotto kan rätten bli grynig, grötig eller för torr. Risotto skall vara krämig.
Kockens kommentar
Risotto är en maträtt med allehanda inblandning, till exempel grovriven svamp (se recept via länk nedan). Kan naturligtvis även användas som tillbehör, gärna stekt mat. Risotto tillagas av medelkornigt ris som arborio, vilket ger den "rätta" krämiga konsistensen. Ett långkornigt ris ger fastare konsistens och ett rundkornigt ger för kladdigt ris. Italienaren använder gärna vitt vin som del av kokvätskan, vilket kan ersättas med buljong. Risotto har sitt ursprung från orientaliska motsvarigheten pilaff. Läs mer > Så lagas ris.
Passar till
Fler recept inom Stekt ristillbehör
Liknande recept som Risottoris grundrecept
-
Risottoris grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pilaffris grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Saffransrisotto (tillbehör)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saffransrisotto med kräftstjärtar (tillbehör)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grapefruktsrisotto (tillbehör)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nässelrisotto (tillbehör)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Michael, Kockskolan
-
Paprikarisotto (tillbehör)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Risibisi, ris med ärter (tillbehör)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan