Nässelrisotto (tillbehör)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Nässelrisotto (tillbehör)

Lägg till ingredienser

Antal portioner ā 2 dl: 4

Nässlor förvällda

1.0 

gram

Hönsbuljongtärning

4.0 

styck

Vatten

1.0 

liter

Salt

 

 

Avorioris

2.0 

dl

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Olivolja

3.0 

msk

Torrt vitt vin

2.0 

dl

Parmesan nyriven

1.0 

dl

Kryddgrönt till garnering

1.0 

knippe

 

Kockskolan:

 

Så lagas ris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 349

GBR (GI) / port: 11

Recept: 1397 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 6%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 233 gram)

Ingredienser

Visa:

Nässlor förvällda 1.0 gram 0%

Hönsbuljongtärning 4.0 styck 7%

Vatten 1.0 liter Äts ej

Salt 0%

Avorioris 2.0 dl 41%

Gul lök 1.0 styck 4%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Olivolja 3.0 msk 24%

Torrt vitt vin 2.0 dl 10%

Parmesan nyriven 1.0 dl 12%

Kryddgrönt till garnering 1.0 knippe 1%

 

Kockskolan:

Så lagas ris > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Nässlor: Skölj nässlor i kallt vatten. Rensa bort grövre blad och stammar. Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i några minuter. Ta ur nässlorna och spar vattnet. Blanda ner buljong­tärningarna i vattnet. Krama ur nässlorna och hacka grovt.
  2. Risotto: Finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka några minuter i en stekpanna med olja. Tillsätt riset. Låt lättsteka under omröring någon minut tills riset blivit glansigt.
  3. Häll på lite nässelbuljong och fortsätt röra tills riset har absorberat vätskan. Tillsätt vin och buljong om vart annat och låt det sugas upp av riset. Rör om hela tiden.
  4. När riset känns klart efter cirka 15-20 minuter, tillsätts nässelhacket. Precis innan servering tillsätts riven parmesan. Garnera med lite kryddgrönt.

Kockens kommentar

Späda vårskott av brännnässla och etternässla kan ätas råa, eller användas i matlagning. En klassiker är nässel­soppa (se recept via länk nedan). Nässlor kan också användas i bröd och som te. I brist på nässlor kan man använda babyspenat till denna rätt.

Passar till

Gösfilé

Laxfilé

Kycklingfilé

Nässelsoppa

Fler recept inom Stekt ristillbehör

Liknande recept som Nässelrisotto (tillbehör)