Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 349

GBR (GI) / port: 11
Recept: 1397 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 6%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Nässlor förvällda 1.0 gram 0%
Hönsbuljongtärning 4.0 styck 7%
Vatten 1.0 liter Äts ej
Salt 0%
Avorioris 2.0 dl 41%
Gul lök 1.0 styck 4%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Olivolja 3.0 msk 24%
Torrt vitt vin 2.0 dl 10%
Parmesan nyriven 1.0 dl 12%
Kryddgrönt till garnering 1.0 knippe 1%
Kockskolan:
Så lagas ris > Äts ej
Kock: Michael, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Nässlor: Skölj nässlor i kallt vatten. Rensa bort grövre blad och stammar. Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i några minuter. Ta ur nässlorna och spar vattnet. Blanda ner buljongtärningarna i vattnet. Krama ur nässlorna och hacka grovt.
- Risotto: Finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka några minuter i en stekpanna med olja. Tillsätt riset. Låt lättsteka under omröring någon minut tills riset blivit glansigt.
- Häll på lite nässelbuljong och fortsätt röra tills riset har absorberat vätskan. Tillsätt vin och buljong om vart annat och låt det sugas upp av riset. Rör om hela tiden.
- När riset känns klart efter cirka 15-20 minuter, tillsätts nässelhacket. Precis innan servering tillsätts riven parmesan. Garnera med lite kryddgrönt.
Kockens kommentar
Späda vårskott av brännnässla och etternässla kan ätas råa, eller användas i matlagning. En klassiker är nässelsoppa (se recept via länk nedan). Nässlor kan också användas i bröd och som te. I brist på nässlor kan man använda babyspenat till denna rätt.
Passar till
Fler recept inom Stekt ristillbehör
Liknande recept som Nässelrisotto (tillbehör)
-
Risottoris grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pilaffris grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Saffransrisotto (tillbehör)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saffransrisotto med kräftstjärtar (tillbehör)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grapefruktsrisotto (tillbehör)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nässelrisotto (tillbehör)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Michael, Kockskolan
-
Paprikarisotto (tillbehör)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Risibisi, ris med ärter (tillbehör)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan