Pilaffris grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pilaffris grundrecept

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2,5 dl: 4

Arborioris

3.0 

dl

Gul lök

1.0 

st liten

Vitlök

1.0 

klyfta

Kycklingbuljong avfettad

9.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

Matolja till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ris >

 

 

Så lagas ris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 95

Kcal / portion: 297

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1186 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 3%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 313 gram)

Ingredienser

Visa:

Arborioris 3.0 dl 72%

Gul lök 1.0 st liten 3%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Kycklingbuljong avfettad 9.0 dl 4%

el. vatten + konc. fond 0%

Matolja till stekning 2.0 msk 20%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om ris > Äts ej

Så lagas ris > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Förbered eventuella ingående ingredienser. Grönsaker och andra tillbehör kan tillsättas i koket eller efteråt. Pilaff är en maträtt, men riset kan serveras som tillbehör. Se kommentar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Koka upp buljong, håll den varm.
  4. Fräs lök, vitlök och ris långsamt i matolja på medelvärme några minuter. Det skall inte brännas, bara bli glansigt.
  5. Tillsätt varm buljong så att det täcker riset och eventuella tillbehör. Låt vätskan koka in och tillsätt mer buljong som täcker riset. Låt koka in. Fortsätt så tills riset inte längre suger åt sig vätska. Det tar knappt 20 minuter. Akta så att riset inte bränns vid. Riset skall ha en liten kärna (tuggmotstånd) och risotton skall vara ganska blöt och krämig. Är det för torrt, tillsätt lite varm buljong.
  6. Smaka av med salt och peppar. Avrunda gärna med en stor klick smör i riset.

Kockens kommentar

 Pilaff (turk. pilav, persiska = polow) är en klassisk orientalisk risrätt. Tillagas också av krossade bo-/vetekorn. Allehanda ingredienser och kryddor tillförs riskokningen, varierande med de lokala köken. Lök och andra grönsaker är vanligt förekommande. Kött, fisk eller skaldjur kan ingå, liksom torkad frukt, nötter och allehanda kryddor. Som ris väljs vanligtvis ett medelkornigt ris modell Aborioris, vilket ger krämigare konsistens än ett långkornigt ris. Italiens motsvarighet till pilaffris är risotto. Läs mer > Om ris.

Alternativ

Risottoris

Fler recept inom Stekt ristillbehör

Liknande recept som Pilaffris grundrecept