Risottoris grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Risottoris grundrecept

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2,5 dl: 4

Arborioris

3.0 

dl

Schalottenlök

2.0 

styck

Vitlök

1.0 

klyfta

Torrt vitt vin

2.0 

cl

Kycklingbuljong avfettad

7.0 

dl

el. grönsaksbuljong }

 

 

el. vatten + konc. fond

 

 

Matolja till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ris >

 

 

Så lagas ris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 302

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1207 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 3%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 263 gram)

Ingredienser

Visa:

Arborioris 3.0 dl 71%

Schalottenlök 2.0 styck 3%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Torrt vitt vin 2.0 cl 1%

Kycklingbuljong avfettad 7.0 dl 3%

el. grönsaksbuljong } %

el. vatten + konc. fond 0%

Matolja till stekning 2.0 msk 20%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om ris > Äts ej

Så lagas ris > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Förbered eventuella speciella ingående ingredienser till exempel svamp (se separata recept). 
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Koka upp buljong och håll den varm.
  4. Fräs lök, vitlök och ris långsamt i matolja på medelvärme några minuter. Det skall inte brännas, bara bli glansigt.
  5. Tillsätt vin och låt det sakta koka in i riset. Rör om regelbundet. Vinet kan ersättas med buljong.
  6. Tillsätt varm buljong så att det täcker riset och eventuella tillbehör. Låt vätskan koka in och tillsätt mer buljong som täcker riset. Låt koka in. Fortsätt så tills riset inte längre suger åt sig vätska. Det tar knappt 20 minuter. Akta så att riset inte bränns vid. Riset skall ha en liten kärna (tuggmotstånd) och risotton skall vara ganska blöt och krämig. Är det för torrt, tillsätt lite varm buljong.
  7. Smaka av med salt och peppar. Avrunda gärna med en stor klick smör i riset. Riven ost är också vanligt, men ta i så fall först av risotton från plattan.

Vanligaste felen som görs är att fel rissort används, att riset kokas för länge, eller att för lite buljong tillsätts. Om ost tillsätts i för het risotto kan rätten bli grynig, grötig eller för torr. Risotto skall vara krämig.

Kockens kommentar

Risotto är en maträtt med allehanda inblandning, till exempel grovriven svamp (se recept via länk nedan). Kan naturligtvis även användas som tillbehör, gärna stekt mat. Risotto tillagas av medelkornigt ris som arborio, vilket ger den "rätta" krämiga konsistensen. Ett långkornigt ris ger fastare konsistens och ett rund­kornigt ger för kladdigt ris. Italienaren använder gärna vitt vin som del av kokvätskan, vilket kan ersättas med buljong. Risotto har sitt ursprung från orientaliska motsvarigheten pilaff. Läs mer > Så lagas ris.

Passar till

Kyckling i panna

Svamprisotto

Fler recept inom Stekt ristillbehör

Liknande recept som Risottoris grundrecept