Risibisi, ris med ärter (tillbehör)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Risibisi, ris med ärter (tillbehör)

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2,5 dl: 4

Arborioris

3.0 

dl

Schalottenlök

2.0 

styck

Vatten

6.0 

dl

Grönsaksfond konc.

1.5 

msk

Gröna ärter frysta

2.0 

dl

Matfett till stekning

2.0 

msk

Parmesan nyriven

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ris >

 

 

Så lagas ris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 301

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1205 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 255 gram)

Ingredienser

Visa:

Arborioris 3.0 dl 71%

Schalottenlök 2.0 styck 3%

Vatten 6.0 dl 0%

Grönsaksfond konc. 1.5 msk 5%

Gröna ärter frysta 2.0 dl 7%

Matfett till stekning 2.0 msk 16%

Parmesan nyriven 2.0 msk 4%

Salt och peppar 0%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om ris > Äts ej

Så lagas ris > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skala och finhacka lök. Finhacka persiljan. Riv parmesan. 
  2. Fräs (lättstek) löken mjuk och glansig i matfett utan att bränna på medelvärme 3-4 minuter i en kastrull.
    Tillsätt ris och stek i cirka 3 minuter tills glansigt utan att bränna.
  3. Tillsätt vatten med fond i kastrullen. Lägg på lock. Låt småkoka cirka 10 minuter.
  4. Tillsätt ärter och koka 5 minuter till. Riset skall då vara mjukt. Se till att riset inte kokar torrt.
  5. Blanda med riven ost. Salta, peppra. Garnera med persilja.

Kockens kommentar

Risibisi är italiensk lek med ord. "Risi e bisi" = ris och ärter. För att risotton skall få den "rätta" krämigheten används medelkornigt ris som arborio. Läs mer > Om ris.

Alternativ

Pilaffris grundrecept

Fler recept inom Stekt ristillbehör

Liknande recept som Risibisi, ris med ärter (tillbehör)