Saffransrisotto (tillbehör)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saffransrisotto (tillbehör)

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2,5 dl: 4

Arborioris

3.0 

dl

el. avorioris

 

 

Gul lök

1.0 

styck

Matfett (matolja)

2.0 

msk

Torrt vitt vin

1.0 

dl

Vatten

5.0 

dl

Kycklingfond konc.

2.0 

msk

Saffran

1.0 

gram

Salt

 

 

Parmesan till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ris >

 

 

Så lagas ris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 327

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1309 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 4%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 238 gram)

Ingredienser

Visa:

Arborioris 3.0 dl 66%

el. avorioris 0%

Gul lök 1.0 styck 4%

Matfett (matolja) 2.0 msk 18%

Torrt vitt vin 1.0 dl 5%

Vatten 5.0 dl 0%

Kycklingfond konc. 2.0 msk 7%

Saffran 1.0 gram 0%

Salt 0%

Parmesan till garnering %

 

Kockskolan:

Om ris > Äts ej

Så lagas ris > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Skala och finhacka lök.
  2. Fräs lök och ris i matfett (olja) i en kastrull några minuter på medelvärme tills det börjar ta färg. Häll på vin och låt det koka in i cirka 5 minuter.
  3. Koka samtidigt upp vatten med fond i en kastrull. Tillsätt saffran och blanda den heta buljongen med riset. Låt sjuda tills vätskan koka in i riset. Smaka av med salt. När risotton är färdig skall risgrynen vara mjuka och krämiga.
  4. Garnera med hyvlad parmesanost.

Kockens kommentar

Passar väl till stekt kött och fisk. För att risotton skall få den "rätta" krämigheten används medelkornigt ris som arborio eller avoriris. Läs mer > Om ris.

Läs mer

Risottoris grundrecept

Fler recept inom Stekt ristillbehör

Liknande recept som Saffransrisotto (tillbehör)