Sesam-, peperoni-, raps- och olivolja

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om matoljor

(matolja, vegetabilisk olja, kallpressad olja, jungfruolja, varmpressad olja)

Latin: Oleum

Engelsk översättning cooking oil

Fransk översättning huile de cuisson

Italiensk översättning olio da cucina

Tysk översättning Speiseöl

Spansk översättning aceite de cocina

Matoljor är vegetabilisk oljor som utvinns ur allehanda nötter, frön, fruktkött och örtbladkryddor. Vanligtvis kall- eller varmpressas råvaran (läs mer > Kallpressning, varmpressning), men kan också extraheras (läs mer > Extraktion). Matolja är flytande vegetabiliskt fett (~100%). För att få kallas olja skall fettet vara flytande vid 15°C. Det finns väldigt många olika sorters matolja. Man skiljer på neutrala oljor och smakrika oljor. Står det "matolja" på en flaska, så innehåller den i allmänhet rapsolja eller olika blandningar med rapsolja som bas. Står det "olja" eller "matolja" i ett recept avses i allmänhet en neutral olja. Läs mer > Om matfett.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
  • Smält-/fryspunkten varierar stort beroende på olja. De flesta stelnar först under 0°C, till exempel olivolja (-6°C) och rapsolja (-10°C). Det innebär att oljan förblir flytande i kylskåp, om än trögflytande. Solrosolja stelnar inte förrän vid -17°C. Enstaka oljor är fasta i rumstemperatur till exempel palmolja (35°C). Läs mer, se respektive olja i varufakta. Läs mer om smältpunkt > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt anger hur värmetålig en olja är (läs mer > Sotpunkt). Kallpressad olja 105-160°C. Raffinerad (renad) olja vanligen runt 235°C (220-275°C). Jämför saltat smör 150°C, klarat/skirat smör och ghee 250°C.
  • Smak: Alltifrån mild, neutral som rapsolja, till smakrik som olivolja eller mycket smakrik som smaksättningsoljor.
  • Alternativ vara: Neutrala oljor är utbytbytbara mot varandra, smakrika kan vara det.
  • Försäljning: Stort utbud, en välsorterad butik kan ha ett 60-tal artiklar att välja på, mestadels extra-virgin oil.
  • Jämförpris: Alltifrån mycket lågt oljepris (< 100 kr/liter) till mycket högt pris (> 500 kr/liter). Fin tryffelolja kostar cirka 2000 kr/liter. Lågt pris = 100-200 kr/L, Medel 200-300 kr/L, Högt = 300-500 kr/L.
  • Förvaras svalt och mörkt, helst i 14-16°C. Lång hållbarhet, många månader. Förvaras oljan för varmt härsknar den.

Hälsa/näring: Matoljor är i allmänhet rika på enkel- och fleromättade fetter och innehåller ingen kolesterol, vilket anses nyttig. Undantag är till exempel kokosolja som har hög andel mättat fett (>90%).

Historia: I Mesopotamien och Egypten användes för många 1000-tals år sedan pressad olja ur sesamfrön. Först senare blev olivolja, som är en medelhavsolja, den klassiska matoljan. Läs mer > se respektive olja.

Produktion: Världsproduktionen av vegetabiliska oljor är ett par hundra miljoner ton per år.  Nedan FN:s officiella statistik. Därutöver finns många lokalt tillverkade oljor till exempel sheanötsolja och så kallade smaksättaroljor.

 Produktion 2014

Milj. ton

Andel

 Palmolja

57,3

33%

 Sojabönolja

45,7

26%

 Rapsolja

25,9

15%

 Solrosolja

15,8

  9%

 Palmkärnolja

  6,6

  4%

 Jordnötsolja

  5,0

  3%

 Bommullsolja

  5,0

  3%

 Majsolja

  3,2

  2%

 Kokosolja

  3,1

  2%

 Olivolja

  3,1

  2%

 Sesamolja

  1,6

  1%

 Linfröolja

  0,7

  0%

 Tistelolja

  0,1

  0%

 Summa

173

100%

Källa: FAOSTAT


SÅ ANVÄNDS VEGETABILISKA OLJOR

Mindre än hälften av oljorna i tabellen används som matolja. Olja används därutöver som biobränsle, framför allt palmolja, eller till kosmetiska produkter som tvål, hudkräm och liknande. Läs mer, se respektive olja i högerkolumnen. Ett tips är att ha matolja i en blomspruta om man vill få ett tunt lager jämnt fördelat olja i stekpannan eller på salladen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Kallpressning, varmpressning

Extraktion

Sotpunkt

Om spannmål och säd

Om matfett

Raffinera

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Recept med Om matoljor

Det finns 214 recept med Om matoljor