Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 99

Kcal / portion: 632

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2526 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Oxlägg skiva 2-3 cm 4.0 styck 44%
Oxmärg från benpipa } 40.0 gram 12%
Matolja till stekning 2.0 msk 9%
Gul lök el. annan lök 3.0 styck 6%
Vitlök 2.0 klyftor 1%
Morot 1.0 st stor 2%
Blekselleri 2.0 stjälkar 0%
Rosmarin färsk 2.0 kvistar 0%
Lagerblad 0%
Peppar grovmald 2.0 tsk 0%
Timjan 4.0 kvistar 0%
Oxbuljong avfettad 6.0 dl 3%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 21%
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Om benmärg > Äts ej
Om kryddbukett, kryddpåse > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 4 tim )
Se film, klicka på "Food Wishes" under bilden.
- Skala och skär löken i halvmånar.
- Bryn: Hetta upp olja på hög värme och bryn köttskivorna på båda sidor. Lägg över i gryta eller stekkastrull.
- Fräs löken så att de får färg utan att bli brända.
- Gryta: Skala och krossa vitlök, lägg i grytan. Ansa och grovskär morot och selleri, lägg i grytan. Bind gärna ihop bladkryddorna till en kryddbukett, lägg i grytan. Lägg i löken och fyll på med buljong så att det täcker.
- Sjud: Lägg på lock och låt sjuda på låg värme tills mört (3-4 timmar). Köttet skall ha lossat, eller lossna lätt från benet.
- Tillbehör: Tillred under tiden tillbehör enligt eget önskemål. I filmen serveras köttet med polenta (kokta majsgryn). Kokt potatis är ett alternativ.
- Ta ur kryddbuketten och benbitarna med märg när köttet är färdigkokt. Öka värmen så att skyn kokar. Skumma av fett från ytan och låt småkoka till lagom konsistens. Lägg tillbaka benbitarna så att de blir varma.
- Servera: Låt varje gäst få en benbit med märg. En tesked kan behövas för att gröpa ur märgen.
Kockens kommentar
Oxmärg som anges i receptet är den mängd som medföljer oxläggsskivorna, skall alltså inte inhandlas. Märgen anges för att få rätt portions- och näringsvärden. "Oxlägg skivad" beaktar inte innehållet av märg, utan bara köttdelen. Märg består huvudsakligen av fett. Notera att märgen svarar för 12% av receptets energiinnehåll.Detta recept är en variant av Ossobuco, som vanligtvis tillagas av kalvlägg. Köttet på oxlägg är mer grovfibrigt än på kalvlägg och behöver extra koktid. Samtidigt är oxläggen smakrikare. Märgen i benen ger extra smak till anrättningen och är mycket gott att äta i sig. Läs mer > Om benmärg.
Alternativ
Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek
Liknande recept som Bräserad oxlägg
-
Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad högrevsstek
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bringspets (oxbringa)
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad oxbringa med svamp och bacon
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad rullad oxbringa
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad oxkind
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan