Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 409

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1638 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 7%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Oxkind ¤ 2.0 styck 70%
Matfett till stekning 1.0 msk 6%
Morot 1.0 styck Äts ej
Rotselleri 1.0 styck Äts ej
Gul lök 2.0 styck Äts ej
Timjan torkad 2.0 tsk Äts ej
Rosmarin torkad 1.0 tsk Äts ej
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Rött fylligt vin 1.0 flaska Äts ej
Vatten 3.0 dl Äts ej
Sås:
Kokspad från grytan 5.0 dl 2%
Smör 2.0 msk 12%
Vetemjöl 3.0 msk 6%
Kalvfond koncentrerad 1.5 msk 2%
Vatten 0%
Strösocker 0%
Tillbehör:
Rotfrukter 0.8 gram 0%
Sallat 200.0 gram 2%
Kockskolan:
Så lagas oxkind > Äts ej
Så långkokas kött > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (5 tim )
-
Ansa och grovskär rotsaker och lök. Putsa köttet fritt från hinnor.
Hetta upp en stekpanna med matfett på högsta värme och bryn sedan oxkinderna väl på var sida, en i taget. Lägg över i en stor gryta eller kastrull.
Sänk pannvärmen något och bryn hastigt rotsaker och lök. Lägg över i grytan.
Slå på rödvin och vatten i grytan så att det nästan täcker köttet. Tillsätt kryddor.
Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i minst 4 timmar tills köttet är riktigt mjukt.
Koka rotsaker och förbered sallad.
Ta ur köttet, lägg åt sidan. Sila buljongen i en bunke.
Sås: Smält smör i grytan och vispa ut mjöl. Slå på buljong, lite i taget under omrörning. Förstärk med koncentrerad fond och krydda med lite socker, salt, peppar. Låt sjuda några minuter. Späd med vin om såsen är för tjock.
Lägg tillbaka köttet i grytan. Servera.
Kockens kommentar
Oxkind (kokind, kindbackar) är den muskel som, tillsammans med svansen, arbetar mest på kon eftersom den idisslar (tuggar) hela dagarna och samtidigt viftar på svansen. Köttet blir därför grovtrådigt, vilket kräver lång tillagningstid, men också mycket smakrikt.Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek
Liknande recept som Rödvinsbräserad oxkind
-
Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad högrevsstek
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bringspets (oxbringa)
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad oxbringa med svamp och bacon
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad rullad oxbringa
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad oxkind
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan