Kalori- och GI:
![](http://www.kunskapskokboken.se/img/dk/gfx/plupp-green.png)
Kcal / 100 gram: 119
![](http://www.kunskapskokboken.se/img/dk/gfx/plupp-yellow.png)
Kcal / portion: 679
![](http://www.kunskapskokboken.se/img/dk/gfx/plupp-yellow.png)
GBR (GI) / port: 7
Recept: 5434 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fransyska nöt 1.5 kilo 30%
el. innanlår Äts ej
Bindgarn Äts ej
Smör till stekning 1.0 msk 2%
Kokspad:
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Ansjovisfilé konserv 6.0 styck Äts ej
Ansjovisspad } 4.0 msk Äts ej
Sirap el. socker 1.0 msk Äts ej
Ättikssprit 12% 1.0 msk Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Kryddpeppar 6.0 korn Äts ej
Vitpeppar hel 6.0 korn Äts ej
Vatten 3.5 dl Äts ej
Oxfond koncentrerad 2.0 msk Äts ej
Salt och peppar Äts ej
Sås:
Steksky 4.0 dl 5%
Vispgrädde 3.0 dl 20%
Ansjovisfilé konserv 4.0 styck 1%
Majsmjöl 2.0 msk 1%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 0%
Portvin 0%
Sherry? 0%
Tillbehör:
Potatis 1.6 kilo 20%
Morot 6.0 styck 4%
Brysselkål färsk 200.0 gram 1%
Ättiksgurka konserv 400.0 gram 3%
Gelé 2.0 dl 12%
Kockskolan:
Så lagas nötfransyska > Äts ej
Så lagas nötinnanlår > Äts ej
Så bryner man > Äts ej
Så bräseras nötstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 20 min )
- Förbered: Putsa köttet rent från hinnor. Torka av fukt. Bind ihop steken med bindgarn till rund form. Olja in köttet och salta.
- Bryna: Hetta upp en gryta med olja/smör på högsta värme. Bryn steken runt om. Ta ur köttet och stick in en stektermometer.
- Skala och grovskär löken. Lägg det i grytan och låt det fräsa ett par minuter på svag värme. Lägg tillbaka steken. Tillsätt ansjovis med spad, sirap, ättika, lagerblad, krydd- och vitpepparkorn, samt vatten och fond upp till 1/3-del av steken.
- Bräsera: Lägg på locket och låt sjuda på svag värme tills mört. Innertemperatur 60-70°C. Cirka 1,5 timme för stek på 1-1,5 kilo och 3-3,5 timmar för en 4-kilosstek. Prova med sticka som skall gå igenom utan större motstånd. Vänd steken efter halva tiden och ös den några gånger med skyn. Tillsätt mer vätska vid behov.
- Ta upp steken och låt vila i 30 minuter.
- Tillbehör: Skala morötter och potatis under tiden. Ansa brysselkål. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka morötter och brysselkål i lättsalt vatten i 5-10 minuter.
- Sås: Sila ner steksky i en kastrull (3 dl för 4 portioner). Tillsätt vatten vid behov. Mosa ansjovis och tillsätt. Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt stärkelsemjöl för tjockare sås. Låt sjuda 3 minuter. Smaka av med köttfond och kryddor.
- Servera: Skär upp köttet i tunna skivor och servera med tillbehör, inlagd gurka eller gelé.
Kockens kommentar
Slottstek var förr klassisk finmat på söndagar. För elegantare sås, smaksätt med portvin eller sherry. Alternativa tillbehör är potatisgratäng, klyftpotatis eller hasselbackspotatis (som på bilden). Helstekt lök passar till (läggs i ugnen den sista halvtimmen), Klassiskt tillbehör är heminlagd ättiksgurka (som måste tillredas en dag eller två i förväg). Se recept nedan. Inte oväntat kan man bli serverad slottsstek på slottscaféet vid anrika Skokloster, en lagom dagsutflykt från Stockholm.
Alternativa tillbehör
Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek
Liknande recept som Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
-
Kryddad oxstek (nötstek) bräserad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad högrevsstek
Tid: 30 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bringspets (oxbringa)
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad oxbringa med svamp och bacon
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bräserad rullad oxbringa
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska kalvrulader med saltgurka, eller oxrulader
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad oxkind
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Tid: 1 tim (+ 7 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan