Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek

Foto: Moma´s Kitchen ¤

Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Fransyska nöt

1.5 

kilo

el. innanlår

 

 

Bindgarn

 

 

Smör till stekning

1.0 

msk

 

Kokspad:

 

Gul lök

1.0 

styck

Ansjovisfilé konserv

6.0 

styck

Ansjovisspad }

4.0 

msk

Sirap el. socker

1.0 

msk

Ättikssprit 12%

1.0 

msk

Lagerblad

1.0 

blad

Kryddpeppar

6.0 

korn

Vitpeppar hel

6.0 

korn

Vatten

3.5 

dl

Oxfond koncentrerad

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Steksky

4.0 

dl

Vispgrädde

3.0 

dl

Ansjovisfilé konserv

4.0 

styck

Majsmjöl

2.0 

msk

Oxfond koncentrerad

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Portvin

 

 

Sherry?

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.6 

kilo

Morot

6.0 

styck

Brysselkål färsk

200.0 

gram

Ättiksgurka konserv

400.0 

gram

Gelé

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas nötfransyska >

 

 

Så lagas nötinnanlår >

 

 

Så bryner man >

 

 

Så bräseras nötstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Capitel de´Roari Amarone

Kryddigt rött vin
Pris: 179 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 679

GBR (GI) / port: 7

Recept: 5434 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 571 gram)

Ingredienser

Visa:

Fransyska nöt 1.5 kilo 30%

el. innanlår Äts ej

Bindgarn Äts ej

Smör till stekning 1.0 msk 2%

 

Kokspad:

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Ansjovisfilé konserv 6.0 styck Äts ej

Ansjovisspad } 4.0 msk Äts ej

Sirap el. socker 1.0 msk Äts ej

Ättikssprit 12% 1.0 msk Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Kryddpeppar 6.0 korn Äts ej

Vitpeppar hel 6.0 korn Äts ej

Vatten 3.5 dl Äts ej

Oxfond koncentrerad 2.0 msk Äts ej

Salt och peppar Äts ej

 

Sås:

Steksky 4.0 dl 5%

Vispgrädde 3.0 dl 20%

Ansjovisfilé konserv 4.0 styck 1%

Majsmjöl 2.0 msk 1%

Oxfond koncentrerad 1.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

Portvin 0%

Sherry? 0%

 

Tillbehör:

Potatis 1.6 kilo 20%

Morot 6.0 styck 4%

Brysselkål färsk 200.0 gram 1%

Ättiksgurka konserv 400.0 gram 3%

Gelé 2.0 dl 12%

 

Kockskolan:

Så lagas nötfransyska > Äts ej

Så lagas nötinnanlår > Äts ej

Så bryner man > Äts ej

Så bräseras nötstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (2 tim 20 min )

  1. Förbered: Putsa köttet rent från hinnor. Torka av fukt. Bind ihop steken med bindgarn till rund form. Olja in köttet och salta.
  2. Bryna: Hetta upp en gryta med olja/smör på högsta värme. Bryn steken runt om. Ta ur köttet och stick in en stektermometer.
  3. Skala och grovskär löken. Lägg det i grytan och låt det fräsa ett par minuter på svag värme. Lägg tillbaka steken. Tillsätt ansjovis med spad, sirap, ättika, lagerblad, krydd- och vitpepparkorn, samt vatten och fond upp till 1/3-del av steken.
  4. Bräsera: Lägg på locket och låt sjuda på svag värme tills mört. Innertemperatur 60-70°C. Cirka 1,5 timme för stek på 1-1,5 kilo och 3-3,5 timmar för en 4-kilosstek. Prova med sticka som skall gå igenom utan större motstånd. Vänd steken efter halva tiden och ös den några gånger med skyn. Tillsätt mer vätska vid behov.
  5. Ta upp steken och låt vila i 30 minuter.
  6. Tillbehör: Skala morötter och potatis under tiden. Ansa brysselkål. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka morötter och brysselkål i lättsalt vatten i 5-10 minuter.
  7. Sås: Sila ner steksky i en kastrull (3 dl för 4 portioner). Tillsätt vatten vid behov. Mosa ansjovis och tillsätt. Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt stärkelsemjöl för tjockare sås. Låt sjuda 3 minuter. Smaka av med köttfond och kryddor.
  8. Servera: Skär upp köttet i tunna skivor och servera med tillbehör, inlagd gurka eller gelé.

Kockens kommentar

Slottstek var förr klassisk finmat på söndagar. För elegantare sås, smaksätt med portvin eller sherry. Alternativa tillbehör är potatisgratäng, klyftpotatis eller hasselbackspotatis (som på bilden). Helstekt lök passar till (läggs i ugnen den sista halvtimmen), Klassiskt tillbehör är heminlagd ättiksgurka (som måste tillredas en dag eller två i förväg). Se recept nedan. Inte oväntat kan man bli serverad slottsstek på slottscaféet vid anrika Skokloster, en lagom dagsutflykt från Stockholm. 

Alternativa tillbehör

Potatisgratäng

Klyftpotatis

Hasselbackspotatis

Heminlagd ättiskgurka

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek