
Allmänt om portvin
port
Portvin är starkvin från området Douro i norra Portugal och namngivet efter staden Porto. Vintypen skapades av engelska vinhandlare under 1700-talet, som satte sprit till vinerna för att de därmed höll bättre under transport.
Portvin indelas utifrån om de färdigmognas på flaska eller fat.
Mognas på flaska:
Vintage port - högklassigt årgångsvin.
Single quinta port - vintage port från enskild vingård.
Mognas på fat:
Standard ruby - blandat ungt vin, snittålder 2–3 år.
Premium ruby/fine old ruby - ruby lagrade 4–8 år.
Tawny - blandning mogna viner med snittålder 3 år.
Aged tawny - blandat vin från olika årgångar (6 år+).
Colheita - en tawny från ett enkilt år.
Garrafeira - långlagrat högklassigt vin från enskilt år.
Vilseledande beteckningar?
På portvinsetiketter finns ofta beteckningar som fine, old, fine old, reserva, superior, velhissimo m.fl., men dessa saknar skydd av lagen och används ganska hej vilt.
Recept med Allmänt om portvin
Det finns 40 recept med Allmänt om portvin
-
Dilammsstek kakao- och chilikryddad med chokladmintsås
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Benlösa fåglar med blå portvinssås (kycklingburgare)
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Enkel slottssås med ansjovis
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Steak Diane, entrecote i dianesås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portvinsgratinerade fikon med pepparkaksströ
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kalvfilé Maxim
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Krispiga ankbröst med blåbärssås och råstekt potatis
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portvinskalv
Tid: 35 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Helstekt gås till fest
Tid: 3 tim 30 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan