Steak Diane, entrecote i dianesås

Foto: Martin Hanner, Spisa,nu, film steak diane

Steak Diane, entrecote i dianesås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Entrecote

4.0 

skivor

Grönpeppar i lag

3.0 

msk

Potatis

800.0 

gram

Matfett (smör)

2.0 

msk

Salt

 

 

 

Sås:

 

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Schalottenlök

2.0 

st små

Persilja finhackad

2.0 

msk

Vatten

1.5 

dl

Kalvfond koncentrerad

1.0 

msk

Maizena ljus

1.0 

msk

Senap fransk osötad

1.0 

msk

Worcestershiresås

2.0 

droppar

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Konjak/brandy

4.0 

cl

Portvin

4.0 

cl

 

Kockskolan:

 

Så pannsteks entrecote >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Le Tense Sassella

Kryddigt rött vin
Pris: 129 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 689

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2754 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 8%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 441 gram)

Ingredienser

Visa:

Entrecote 4.0 skivor 36%

Grönpeppar i lag 3.0 msk 1%

Potatis 800.0 gram 20%

Matfett (smör) 2.0 msk 7%

Salt 0%

 

Sås:

Smör normalsaltat 100.0 gram 26%

Schalottenlök 2.0 st små 1%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

Vatten 1.5 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Maizena ljus 1.0 msk 1%

Senap fransk osötad 1.0 msk 1%

Worcestershiresås 2.0 droppar 0%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%

Konjak/brandy 4.0 cl 3%

Portvin 4.0 cl 2%

 

Kockskolan:

Så pannsteks entrecote > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "steak diane" under bilden ovan. Filmreceptet avviker delvis från detta recept.

  1. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Pressa potatisen och tillsätt en klick smör och lite salt.
  2. Banka ut entrecoterna till halv tjocklek. Stöt grönpeppar i en mortel till grynig massa. Rör ner lite olivolja. Smeta in biffarna med grönpepparn.
  3. Skala och finhacka lök. Finhacka persilja.
  4. Hetta upp matfett i en panna på hög värme och stek biffarna högst 1 minut på var sida. Lägg över på varm tallrik med folie över.
  5. Sås: Tillsätt lite smör i pannan. När smöret bubblar, tillsätt lök och persilja. Rör ut fond och vatten med maizena, och tillsätt. Låt puttra någon minut. Rör ner senap och tillsätt saften från citron, droppar av worchestershiresås och sprit. Rör ner resterande (kallt) smör. Stäng av värmen.
  6. Vänd biffarna i såsen några gånger. 

Kockens kommentar

Om grönpepparn är torkad bör den läggas i vatten några timmar före tillagning.

Steak Diane skapades troligen på restaurang Quaglino i Ostend Belgien, medan rättens namn uppträder i media 1940 om rätt på restaurngang Tonys Grill i London. Namnet förknippat med den romerska, tillika grekiska mytologins gudinna Artemis (sv. Diana), de vilda djurens och jaktens gudinna. Hon brukar avbildas vanligen med pilbåge och hund eller rådjur som följeslagare. Därav har många viltrecept och särskilt hjortstek genom tiderna kallats Diane. Steak Diane är dock ett specifikt recept på skivat fint nötkött med speciell sås och varierande tillbehör. Rätten med detta namn var paradrätt på Tonys grill i London. Tony döpte rätten till Lady Diane Coopers ära. Hon var skådespelare på teater och i stumfilmer i början av 1900-talet.

Emellertid har Bartolomeo Calderoni, köksmästaren på Quaglino med restauranger i London, New York och Belgien, hävdat att han skapat själva rätten på restaurangen i Ostend Belgien, vilket kan stämma då Tony tidigare arbetat på restaurangen i London där rätten serverades liksom i New York. På Quaglino­restaurangerna kallades rätten emellertid Beef Diane, en rätt som flamberades vid bordet. Det finns också andra som påstår sig ha uppfunnit rätten och det finns olika varianter.

Passar till

Rotsellerisallad

Fler recept inom Entrecôte

Liknande recept som Steak Diane, entrecote i dianesås