Dubbel entrecote med kryddörter, Entrecôte aux fines herbes

Foto: Recipe Hangouts

Dubbel entrecote med kryddörter, Entrecôte aux fines herbes

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Entrecote

600.0 

gram

Schalottenlök finhackad

4.0 

styck

Vitlök

1.0 

klyfta

Timjan torkad

1.0 

krm

Vitt vin

1.0 

dl

Persilja finhackad

2.0 

msk

Körvel hackad

2.0 

msk

Dragon färskhackad

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Smör till stekning

2.0 

msk

Platå (traktörpanna) >

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Grönsallad

300.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

Så pannsteks entrecote >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 105

Kcal / portion: 448

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1791 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 3%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 426 gram)

Ingredienser

Visa:

Entrecote 600.0 gram 47%

Schalottenlök finhackad 4.0 styck 5%

Vitlök 1.0 klyfta 0%

Timjan torkad 1.0 krm 0%

Vitt vin 1.0 dl 4%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

Körvel hackad 2.0 msk 0%

Dragon färskhackad 2.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

Smör till stekning 2.0 msk 11%

Platå (traktörpanna) > Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 30%

Grönsallad 300.0 gram 2%

 

Kockskolan:

Läs om Tore Wretman > Äts ej

Så pannsteks entrecote > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning

  1. Entrecoten skall vara fint marmorerad och väga minst 600 gram (hel bit). Platta ut så att den blir cirka 5 cm tjock. Salta och peppra ordentligt.
  2. Finhacka persilja, körvel, dragon och lök. Finkrossa vitlök.
  3. Hetta upp matfett i platå (traktörpanna) på hög värme. Stek köttet till fint brun yta. Sänk värmen och stek köttet 2-5 minuter per sida. Vänd köttet upprepade gånger. När den är färdig, tas den upp och hålles varm.
  4. I pannan kastas schalottenlöken och vitlöken. Låt det fräsa rätt långsamt en stund.
  5. Häll i det vita vinet och låt det koka ihop tillsammans med en nypa timjan, så att ungefär hälften återstår.
  6. Nu får kryddörterna komma i tillsammans med en ordentlig smörklick  och förena sig med såsen när man rör om. Såsen hälls över köttstycket som trancheras (skärs upp) vid bordet.

Kockens kommentar

Tore Wretman: Själv föredrar jag den ganska rå inuti, i varje fall starkt rosa. Tore föreslår inga tillbehör till rätten som hämtats från hans bok Meny 1956, men Kockskolan föreslår att servera Hasselbackspotatis och någon fräsch, enkel tomat- eller grönsakssallad till.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Hasselbackspotatis

Grönsallad helt enkelt

Tomatsallad med rödlök

Fler recept inom Entrecôte

Liknande recept som Dubbel entrecote med kryddörter, Entrecôte aux fines herbes