Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 616

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3698 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 3%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Entrecote i bit 1.0 kilo 38%
Portvinssås:
Portvin 3.0 dl 12%
Vatten 1.5 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Schalottenlök 1.0 styck 1%
Smör el. margarin 2.0 msk 6%
Tillbehör:
Majskolv kokt konserv 6.0 styck 22%
Gröna bönor färska 250.0 gram 2%
Potatis 1.0 kilo 18%
Kockskolan:
Så ugnslagas entrecote > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 3 tim )
- Sätt ugnen på 125°C.
- Putsa köttbiten fritt från senor. Klappa in rikligt med salt och peppar runt om.
- Bryn köttet runtom i panna med smör på hög värme tills fin knaprig yta.
- Ugn: Sätt in i ugn i 2,5-3 timmar, till innertemperatur 58-62°C beroende på önskad rödhetsgrad. Ta ut och låt vila 15-20 minuter.
- Tillbehör: Koka eller stek potatis. Värm innan servering tiden majskolvar och koka gröna bönor lätt (al dente).
- Sås: Skala och finhacka lök. Fräs den mjuk i matfett på medel värme några minuter utan att bränna.
- Tillsätt portvin, vatten och fond. Reducera (låt koka ner) till halva mängden. Tillsätt lite extra portvin mot slutet och vispa ner en klick kallt smör. Sila såsen genom ett såll. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Steken bör ej vara under 1 kg, vilket är väl mycket för 4 personer eller färre. Stek i så fall skivad entrecôte.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativa potatistillbehör
Fler recept inom Entrecôte
Liknande recept som Entrecotestek primo - helstekt entrecôte
-
Rosépepparentrecote
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Plankstek, en 1900-tals klassiker
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbel entrecote med kryddörter, Entrecôte aux fines herbes
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Yakiniku, marinerad pannstekt entrecote
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecotestek primo - helstekt entrecôte
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecote med béarnaise och stekta kantareller
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Entrecote salsa verde med friterad palsternacka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecoterulader med rödbetssalsa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Steak Diane, entrecote i dianesås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan