Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise

Foto: Stefan Edetoft

Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Entrecote i bit

1.0 

kilo

Vitlökspulver

2.0 

tsk

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Färsk bönsallad:

 

 

 

Vaxbönor färska

250.0 

gram

Haricots verts färska

250.0 

gram

Körsbärstomater

200.0 

gram

Schalottenlök

3.0 

styck

 

Dressing:

 

 

 

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Citronjuice (färsk)

2.0 

msk

Olivolja

0.5 

dl

Salt och svartpeppar

 

 

 

Kall bearnaise:

 

 

 

Creme fraiche

2.0 

dl

Dragon torkad

2.0 

tsk

Vitvinsvinäger

2.0 

msk

Gul lök riven

2.0 

msk

Persilja finhackad

1.0 

dl

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.8 

kilo

Grönsallad

400.0 

gram

Vinbärsgelé

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så ugnslagas entrecote >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 709

GBR (GI) / port: 9

Recept: 5674 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 492 gram)

Ingredienser

Visa:

Entrecote i bit 1.0 kilo 25%

Vitlökspulver 2.0 tsk 0%

Smör normalsaltat 2.0 msk 3%

Salt och svartpeppar 0%

 

Färsk bönsallad: 

Vaxbönor färska 250.0 gram 1%

Haricots verts färska 250.0 gram 1%

Körsbärstomater 200.0 gram 1%

Schalottenlök 3.0 styck 1%

 

Dressing: 

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Citronjuice (färsk) 2.0 msk 0%

Olivolja 0.5 dl 7%

Salt och svartpeppar 0%

 

Kall bearnaise: 

Creme fraiche 2.0 dl 11%

Dragon torkad 2.0 tsk 0%

Vitvinsvinäger 2.0 msk 0%

Gul lök riven 2.0 msk 0%

Persilja finhackad 1.0 dl 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 1.8 kilo 21%

Grönsallad 400.0 gram 1%

Vinbärsgelé 4.0 dl 26%

 

Kockskolan:

Så ugnslagas entrecote > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Värm ugnen till 175°C.
  2. Gnid in kött med salt, peppar och vitlökspulver.
  3. Bryn i smör i het panna. Bryn köttet runt om till fin yta.
  4. Stek: Lägg köttet på galler i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stek till kärntemperatur 60°C, det tar cirka 1 timme per kilo. Då får du ett rosastekt kött. Låt köttet vila cirka 15 minuter innan det skärs upp.
  5. Färsk bönsallad: Halvera tomater. Skala och finhacka schalottenlök. Koka bönor i lättsaltat vatten cirka 5 minuter. Häll av vattnet. Kyl i isvatten. Blanda bönorna med körsbärstomater och schalottenlök.
  6. Dressing: Finhacka vitlök. Blanda samman vitlök, citronsaft, olja, salt och peppar. Slå över bönsalladen.
  7. Kall bearnaise: Riv lök. Blanda samman alla ingredienser till såsen. Låt den stå och mogna en stund före servering.

Kockens kommentar

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Entrecôte

Liknande recept som Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise