Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1121

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4486 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ryggbiff marmorerad 800.0 gram 21%
Smör till stekning 2.0 msk 4%
Träplatta 4.0 styck Äts ej
Duchessepotatis:
Potatis mjölig sort 800.0 gram 12%
Äggula 2.0 styck 2%
Smör 50.0 gram 8%
Tillbehör:
Béarnaisesås hemlagad 4.0 dl 44%
Tomater 4.0 styck 2%
Bacon skivat 4.0 skivor 6%
Haricots vert konserverad 200.0 gram 1%
Persilja finhackad 1.0 dl 0%
Kockskolan:
Om plankstek > Äts ej
Spritspåse > Äts ej
Så pannsteks biff > Äts ej
Purépress > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Duchesse: Skala och koka potatisen mjuk. Pressa genom purépress. Arbeta ihop potatisen väl med ägg och smör. Smaka av med salt, peppar. Riven muskot är ett smakkomplemet. Stoppa in i spritspåse.
- Bearnaise: Tillred bearnaise, det är godast. Se recept via länk nedan. Tillagningstid 30 minuter.
- Sätt på ugnsgrillen på högsta värme.
- Stekplatta: Plattan skall vara av rent trä. Man behöver en platta per gäst. Lägg in nya plattor för att brännas av. Ta ut och låt svalna. Spar plattorna för framtida bruk.
- Kött: Torka av biffarna. Hetta upp en panna med olja till rykande hett. Lägg i biffarna och några klickar smör. Stek 1-3 minter på var sida, biffarna skall helst ha röd kärna. Läs mer > Så pannsteks biff.
- Spritsa mos runt kanten på plattan. Lägg på köttskiva, halverade kryddade tomater och bönor inlindade i bacon.
- Grilla: Sätt en platta i taget i den heta ugnen och grilla av några minuter tills duchessen fått fin brun yta. Ta ut och häll på bearnaise. Servera genast. Tyvärr kan inte gästerna få rätten serverad samtidigt om man inte har en stor ugn.
Kockens kommentar
Man kan använda kött enligt egen smak, biff, kalv- eller fläskkött med mera. Rättens ursprung är från Ungern där den består av flera olika köttbitar och som extra kick toppad med gåsleverpaté. Läs mer > Om plankstek. Pommes duchess (fr. hertiginnans potatis) är ett utmärkt tillbehör till alla slags kötträtter. Se recept via länk nedan.Passar till
Fler recept inom Entrecôte
Liknande recept som Plankstek, en 1900-tals klassiker
-
Rosépepparentrecote
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Plankstek, en 1900-tals klassiker
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbel entrecote med kryddörter, Entrecôte aux fines herbes
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Yakiniku, marinerad pannstekt entrecote
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecotestek primo - helstekt entrecôte
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecote med béarnaise och stekta kantareller
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Entrecote salsa verde med friterad palsternacka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecoterulader med rödbetssalsa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Steak Diane, entrecote i dianesås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan