Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 197

Kcal / portion: 1009

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4034 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Entrecote 4.0 skivor 24%
Smör till stekning 2.0 msk 5%
Tillbehör:
Béarnaisesås hemlagad 4.0 dl 49%
Kantareller färska 1.0 liter 2%
Smör till stekning 30.0 gram 5%
Grön sparris färsk 1.0 knippe 1%
Potatis 0.8 kilo 13%
Kockskolan:
Så pannsteks kött > Äts ej
Så lagas svamp > Äts ej
Så pannsteks entrecote > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Förbered: Låt köttet bli rumsvarmt (15-18°C). Skivorna bör vara 2-4 centimeter tjocka. Snitta fettkant/hinna så att köttet inte böjer sig i pannan.
- Sås: Tillaga bearnaise enligt separat recept via länk nedan (tilläggstid 30 minuter), eller värm färdig béarnaise på svag värme enligt anvisning på förpackning.
- Svamp: Rensa svamp och skär i mindre bitar. Hetta upp en panna utan fett på medelhög värme och stek svampen torr i några minuter. Tillsätt smör och stek några minuter tills svampen skrumpnat och fått fin färg. Lägg åt sidan.
- Potatis: Skala och stek potatis. Klassiskt är att servera pommes frites till denna rätt. Se recept via länk nedan (tilläggstid 2 timmar).
- Sparris: Skär bort torr nedre torr del på sparrisen. Koka upp vatten och låt sparrisen sjuda i cirka 5 minuter.
- Stek: Hetta upp rikligt med smör i panna på högsta värme. Lägg i köttet när smöret slutat fräsa. Stek på var sida lika många minuter som köttet är tjockt i centimeter. Vänd varje halvminut. Det skall fräsa runt köttet hela tiden. Tillsätt mer smör vid behov. Läs mer > Så pannsteks kött.
- Ta ur, salta och peppra. Låt köttet vila i 5 minuter. Servera.
Kockens kommentar
Entrecote är nötdjurets ryggmuskel, mellan ryggbiffen och högreven. Köttkvaliteten varierar stort. Läs mer > klicka på ingrediensen. Laga gärna egen bearnaise vilket är mycket godare än den färdiglagade och inte alls så svårt som ryktet förtäljer (se recept via länk nedan).
Passar till
Fler recept inom Entrecôte
Liknande recept som Entrecote med béarnaise och stekta kantareller
-
Rosépepparentrecote
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Plankstek, en 1900-tals klassiker
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbel entrecote med kryddörter, Entrecôte aux fines herbes
Svårighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Yakiniku, marinerad pannstekt entrecote
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecotestek primo - helstekt entrecôte
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecote med béarnaise och stekta kantareller
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Entrecote salsa verde med friterad palsternacka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Entrecoterulader med rödbetssalsa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Steak Diane, entrecote i dianesås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan