Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 778

GBR (GI) / port: 12
Recept: 3113 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 8%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kalvfilé skiva 2 cm 8.0 styck 27%
Vetemjöl till panering 1.0 msk 1%
Smör till stekning 4.0 msk 12%
Champinjoner färska 250.0 gram 2%
Vispgrädde 2.0 dl 23%
Portvin 0.5 dl 2%
Citronjuice 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 29%
Gul lök hackad 2.0 msk 0%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Vatten 5.0 dl Äts ej
Grönsaksfond konc. 2.0 msk 3%
Persilja finhackad 0.5 dl 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Platta ut filéerna till ca 1 cm tjocka. Klappa in paprikapulver, salt och peppar. Vänd i vetemjöl. Skiva champinjonerna.
- Pilaffris: Skala och finhacka lök. Fräs löken i smör på medelhög värme i kastrull ca 3 minuter utan att bränna. Tillsätt ris och låt fräsa i 5 minuter.
- Häll på vatten+fond. Låt småkoka under lock tills vattnet har kokat in (ca 15 min). Finhacka persilja och vitlök samt tillsätt. Salta och rör ner smör före servering.
- Stek köttet i smör på medelhög värme, tills vacker gulbrun yta (2 minuter på var sida). Köttet skall vara en aning rosa inuti. Ta ur.
- Stek svamp i cirka 5 minuter. Tillsätt portvin och grädde. Sänk värmen och låt småkoka i cirka 10 minuter. Tag av från plattan och rör ner smör. Smaka av med salt, peppar och citron.
- Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Parisrestaurangen Maxims klassiske kökschef monsieur Barth. En äkta fransk matkonstnär, som var noga med kvalitet, smak och konsistens, men som inte brydde sig om "krusiduller". Receptet som begrepp förekommer i Sverige men inte i Frankrike, trots att det kommer därifrån.
Fler recept inom Kalvfilé, kalvbiff
Liknande recept som Kalvfilé Maxim
-
Saltimbocca alla Romana, en italiensk klassiker
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalvfilé Maxim
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Filé Oscar, kalvfilé på kungligt vis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad kalvfilé på bästa sätt
Tid: 15 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvbiff med timjan och rosmarin
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan