Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 312

Kcal / portion: 1375

GBR (GI) / port: 4
Recept: 5498 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 26%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ankbröst med skinn 3.0 styck 65%
Vetemjöl 1.0 msk 1%
Matfett (smör) 1.0 msk 2%
Sås:
Blåbär färska 2.0 dl 1%
Portvin 3.0 dl 8%
Strösocker 2.0 msk 2%
Viltfond koncentrerad 1.0 msk 0%
Smör normalsaltat 100.0 gram 13%
Tillbehör:
Potatis 4.0 st stora 7%
Grönsallad 200.0 gram 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skala och tärna potatis. Lägg i kallt vatten. Låt rinna av före stekning.
- Hetta upp matfett i panna. Stek potatisen i omgångar 5-10 minuter på hög värme i rikligt med matfett, tills potatisen fått fin färg. Vänd då och då. Efterstek all potatis ca 10 minuter på medellåg värme.
- Förbered sallad el. andra tillbehör.
- Sås: Blanda ingredienserna utom smör i en kastrull på medelhög värme och låt koka ner till halva mängden. Rör sedan ner smör klickvis. Håll varmt.
- Skär ankbrösten i halvtunna skivor. Salta och peppra. Pudra skivorna med vetemjöl.
- Stek skivorna på medelhög värme i matfett ca 4-5 minuter tills de blivit krispigt genomstekta runtom, men ej brända.
Kockens kommentar
Receptet är kaloririkt pga att ankbröst med fettkant är kaloririkt. Om inte fettkanten äts minskar receptets kalorimängd med 33% till cirka 700 Kca/portion.
Fler recept inom Anka och gås
Liknande recept som Krispiga ankbröst med blåbärssås och råstekt potatis
-
Helstekt gås utan krås (grundrecept)
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Helstekt gås till fest
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gåsbröst ā la anka på päronbädd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Apelsinanka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad anka med smak av apelsin och fikon
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan