Jus lié, avredd sky

Foto: The Culinary Cook

Jus lié, avredd sky

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 18

Kcal / portion: 19

GBR (GI) / port: 0

Recept: 93 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 104 gram)

Ingredienser

Visa:

Mörk buljong/fond 5.0 dl 43%

Majsstärkelse Maizena 2.0 msk 57%

el. potatismjöl 0%

el. rismjöl 0%

el. arrowrot 0%

 

Tillval:

Portvin, madeira, konjak 0.5 dl Äts ej

 

Kockskolan:

Om mörka såser > Äts ej

Om vin- och spritsåser > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Rör ut stärkelsemjölet i lite kall buljong. Potatis- och rismjöl kan ersätta majsstärkelsen. Arrowrot används när såsen skall vara klar, genomskinlig.
  2. Vispa ner resten av buljongen. Tillsätt madeira, portvin eller konjak om så önskas.
  3. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av.

Kockens kommentar

I brist på buljong/fond kan koncentrerad ox- eller viltfond användas. Koncentratet bör dock smaksättas ytterligare. Se recept > Jus lié/avredd sky på buljongtärning eller koncentrerad fond.

Alternativ

Brun eller ljus grundsås av buljongtärning eller koncentrerad fond

Sauce brune - brun grundsås

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Jus lié, avredd sky