Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 18

Kcal / portion: 19

GBR (GI) / port: 0
Recept: 93 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mörk buljong/fond 5.0 dl 43%
Majsstärkelse Maizena 2.0 msk 57%
el. rismjöl 0%
el. arrowrot 0%
Tillval:
Portvin, madeira, konjak 0.5 dl Äts ej
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om vin- och spritsåser > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Rör ut stärkelsemjölet i lite kall buljong. Potatis- och rismjöl kan ersätta majsstärkelsen. Arrowrot används när såsen skall vara klar, genomskinlig.
- Vispa ner resten av buljongen. Tillsätt madeira, portvin eller konjak om så önskas.
- Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Smaka av.
Kockens kommentar
I brist på buljong/fond kan koncentrerad ox- eller viltfond användas. Koncentratet bör dock smaksättas ytterligare. Se recept > Jus lié/avredd sky på buljongtärning eller koncentrerad fond.Alternativ
Brun eller ljus grundsås av buljongtärning eller koncentrerad fond
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Jus lié, avredd sky
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan