För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: The Spruce

Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1028 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 13%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 102 gram)

Ingredienser

Visa:

Brun grundsås ¤ 5.0 dl 39%

Gul lök hackad 0.5 dl Äts ej

Smör 15.0 gram 11%

Matolja 1.0 tsk 4%

Torrt vitt vin (8%) 2.5 dl 17%

el. torr vit vermouth 2.0 dl Äts ej

Vattenreduktion -2.0 dl -0%

Senap fransk osötad 3.5 msk 5%

Smör 2.5 msk 23%

Strösocker 1.0 krm 0%

Persilja finhackad 2.5 msk 0%

 

Kockskolan:

Om mörka såser > Äts ej

Om vinsåser > Äts ej

Om senapssåser > Äts ej

Så avfettar man > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
  2. Avfetta steksky om sådan finns tillgänglig från tillagning av huvudråvara. Läs mer > Så avfettar man.
  3. Skala, hacka och fräs lök glansig i smör och olja på medelvärme i 10-15 minuter, utan att bränna.
  4. Tillsätt vin och koka snabbt ner tills 1/5-del återstår.
  5. Tillsätt brun grundsås och låt sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Vispa samman med smör och socker. Finhacka persilja.
  7. Ta såsen av värmen och vispa i senapsblandningen strax innan såsen skall serveras. Rör i persilja. 

Kockens kommentar

Sauce Robert (fr. Robertsås) är en av de äldsta franska såserna med anor från 1500-talet. På den tiden använde man verjus i stället för vin, vilket är saften från omogna druvor. Såsen passar väl till stekt och bräserat fläskkött, kokt oxkött, kanin, stekt kyckling och kalkon, köttfärsbiffar och köttrester. Såsen blir "avancerad" om grundsås måste tillredas.

Tillhörande recept

Sauce brune, brun grundsås

Jus lié, avredd sky

Avredd sky på tärning eller koncentrerad fond

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås