Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 171

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1028 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 13%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Brun grundsås ¤ 5.0 dl 39%
Gul lök hackad 0.5 dl Äts ej
Smör 15.0 gram 11%
Matolja 1.0 tsk 4%
Torrt vitt vin (8%) 2.5 dl 17%
el. torr vit vermouth 2.0 dl Äts ej
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Senap fransk osötad 3.5 msk 5%
Smör 2.5 msk 23%
Strösocker 1.0 krm 0%
Persilja finhackad 2.5 msk 0%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Om senapssåser > Äts ej
Så avfettar man > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
- Avfetta steksky om sådan finns tillgänglig från tillagning av huvudråvara. Läs mer > Så avfettar man.
- Skala, hacka och fräs lök glansig i smör och olja på medelvärme i 10-15 minuter, utan att bränna.
- Tillsätt vin och koka snabbt ner tills 1/5-del återstår.
- Tillsätt brun grundsås och låt sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Vispa samman med smör och socker. Finhacka persilja.
- Ta såsen av värmen och vispa i senapsblandningen strax innan såsen skall serveras. Rör i persilja.
Kockens kommentar
Sauce Robert (fr. Robertsås) är en av de äldsta franska såserna med anor från 1500-talet. På den tiden använde man verjus i stället för vin, vilket är saften från omogna druvor. Såsen passar väl till stekt och bräserat fläskkött, kokt oxkött, kanin, stekt kyckling och kalkon, köttfärsbiffar och köttrester. Såsen blir "avancerad" om grundsås måste tillredas.Tillhörande recept
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan