Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 169
 
    
                Kcal / portion: 306
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 612 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Rödvin 5.0 dl 63%
Schalottenlök 3.0 styck Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Timjan 1.0 kvist Äts ej
Peppar 1.0 tsk 1%
Smör normalsaltat 2.0 msk 31%
Köttgelé 3.0 dl 4%
el. kalvfond Äts ej
el. kalvfond konc. Äts ej
Vattenreduktion -3.0 dl -0%
Tillval:
Kockskolan:
Om vinsåser > Äts ej
Så lagas rödvinssås > Äts ej
Om fondgelé > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om fondgelé > Äts ej
Kock: Leif Mannerström
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Mannerströms" under bilden.
- Skala och skiva lök. 
- Häll rödvin i kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
- Reducera (koka ner) tills såsen börjar tjockna.
- Montera (vispa ner) smör. Tillsätt köttgelé (fond) och låt såsen koka ihop ytterligare tills simmig och lagom tjock. Lite oxmärg i såsen "lyfter såsen rejält".
- Sila såsen och pressa ur all god sås. Smaka av med peppar och vinäger och extra syra önskas.
Kockens kommentar
Mannerström: Jag har inget socker i min rödvinssås. Tyvärr har det blivit ett mode med socker i rödvinssås, det är synd. Det skall finnas den härliga syran från rödvinet ihop med löken. Den sötman som finns i löken räcker gott och väl. Vad jag kan tänka mig är att tillsätta lite oxmärg vilket lyfter såsen rejält.
Såsens kvalité och smak är beroende på val av vin och fondens egenskaper. Köttgelé är gelead fond, i detta fall av kalvben (läs mer, klicka på ingrediensen). Har man en god kalvfond går det också bra, men såsen måste då kokas ner under längre tid. En färdig koncentrerad kalvfond är ett alternativ i nödfall.
Alternativ
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Mannerströms rödvinssås ¤
- 
                
                    Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsåsTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Jus lié, avredd skyTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärningTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fondTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mannerströms rödvinssås ¤Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström 
- 
                
                    Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssåsTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssåsTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffelSvårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child 
- 
                
                    Sås av stekskyTid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                              