Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 96

Kcal / portion: 105

GBR (GI) / port: 0
Recept: 314 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 8%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Steksky 1.0 dl 21%
Smör el. margarin 2.0 msk 65%
Vatten 2.0 dl 0%
Vetemjöl 1.5 msk 15%
Tillval:
Grädde 0%
Kockskolan:
Om stekskysås > Äts ej
Så avfettar man > Äts ej
Så reds sås > Äts ej
Om mörka såser > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Sila stekskyn/stekspadet. Använd aldrig bränd steksky av hälsoskäl (bränt fett omvandlas till transfett som anses cancerframkallande) och för att bränd smak aldrig kan döljas. Är stekskyn väldigt salt går den heller inte att använda.
- Smält smör eller margarin i en kastrull och låt det fräsa en kort stund utan att bränna. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner vetemjöl eller matlagningsmjöl, lite i taget tills jämn och halvflytande smet.
- Tillsätt steksky under omrörning, först lite sedan allt större mängd. Späd med vatten. Med grädde i såsen blir den fylligare, rundare i smaken. Låt småkoka 5-10 minuter.
- Man kan också reda skyn direkt i stekpanna. Då toppreder man, det vill säga mjöl blandas med vatten och rörs ner i skyn.
- Smaka av. Späd med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Skysås passar till alla ugnslagade stekar. Tillsätt gärna lite starkvin som smaksättare.
Kockens kommentar
När man steker kött i panna, ugn eller bräserar sipprar det ut smakrik köttsaft som är användbar i såser. När den bränns i pannan blir den extra smakrik. Stekskyn får dock inte bli svartbränd för då blir den oanvändbar. Bränd smak går inte att dölja. Steker man i ugn måste man tillföra buljong eller vatten i långpannan så att köttsaften inte bränns vid. Med köttsaften medföljer också salt från steken och risken är att stekskyn blir för salt för att användas till sås. Salta därför aldrig steken på galler över stekplåten, eller rengör i så fall plåten innan tillagning. Steksky skall inte förväxlas med "sky" som bland kockar är detsamma som mörk buljong. Läs mer > Om stekskysås.
Avfettad steksky: Stekskyn blir mer eller mindre fet beroende på vad man tillagar. Det är smakerna man vill åt, fettet vill man helst inte ha med. Lämpligen avfettar man såsen innan användning (läs mer > Så avfettar man). Stekskysås är mest tillämpbar vid bräsering, vid pann- eller ugnsstekning brukar det inte bli några större mängder steksky och den brukar vara mycket fet. Avfettad steksky används därför mest som smaksättare i andra ljusa eller bruna buljongsåser (se alternativ nedan). Läs mer > Om ljusa/mörka såser.
Alternativ
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Sås av steksky
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan