
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 0
Recept: 774 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 10%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Madeira 1.0 dl 17%
el. portvin 1.0 dl Äts ej
Brun grundsås ¤ 5.0 dl 52%
Smör rumsvarmt 2.5 msk 31%
Vattenreduktion -0.5 dl -0%
Tillval:
Köttfond koncentrerad Äts ej
Portvin, madeira, konjak Äts ej
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
- Koka ner starkvinet till hälften.
- Tillsätt brun grundsås och låt sjuda ett par minuter. Smaka av. Såsen kan förstärkas med koncentrerad köttfond eller med mer vin. Tillsätt lite taget och låt sjuda en stund så att alkoholen kokar bort.
- Montera: Ta kastrullen av värmen och vispa ner smör klickvis.
Kockens kommentar
En variant av madeirasåsen är Sauce Perigord/Périgueux som innehåller tryffel. Såsen blir "avancerad" om grundsås måste tillredas.Tillhörande recept
Jus lié/avredd sky på koncentrerad fond
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan