Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås

Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 5

Madeira

1.0 

dl

el. portvin

1.0 

dl

Brun grundsås ¤

5.0 

dl

Smör rumsvarmt

2.5 

msk

Vattenreduktion

-0.5 

dl

 

Tillval:

 

Köttfond koncentrerad

 

 

Portvin, madeira, konjak

 

 

 

Kockskolan:

 

Om mörka såser >

 

 

Om vinsåser >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 0

Recept: 774 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 10%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 117 gram)

Ingredienser

Visa:

Madeira 1.0 dl 17%

el. portvin 1.0 dl Äts ej

Brun grundsås ¤ 5.0 dl 52%

Smör rumsvarmt 2.5 msk 31%

Vattenreduktion -0.5 dl -0%

 

Tillval:

Köttfond koncentrerad Äts ej

Portvin, madeira, konjak Äts ej

 

Kockskolan:

Om mörka såser > Äts ej

Om vinsåser > %

Om vattenförändringar > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
  2. Koka ner starkvinet till hälften.
  3. Tillsätt brun grundsås och låt sjuda ett par minuter. Smaka av. Såsen kan förstärkas med koncentrerad köttfond eller med mer vin. Tillsätt lite taget och låt sjuda en stund så att alkoholen kokar bort.
  4. Montera: Ta kastrullen av värmen och vispa ner smör klickvis.

Kockens kommentar

En variant av madeirasåsen är Sauce Perigord/Périgueux som innehåller tryffel. Såsen blir "avancerad" om grundsås måste tillredas.

Tillhörande recept

Sauce brune, brun grundsås

Jus lie, avredd sky

Jus lié/avredd sky på koncentrerad fond

Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås