Dilammsstek kakao- och chilikryddad med chokladmintsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Dilammsstek kakao- och chilikryddad med chokladmintsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Dilammsstek benfri

1.0 

styck

el. dilammsbog

 

 

Kakao- & chilikrydda

3.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Mörk mintchoklad

150.0 

gram

Smör normalsaltat

150.0 

gram

Vatten

0.8 

dl

Portvin

1.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.2 

kilo

Stjälkselleri

4.0 

stjälkar

Vitlök torkad

4.0 

styck

Lagerblad

12.0 

blad

Smör normalsaltat

100.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Låt steken vila

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Allesverloren Shiraz

Smakrikt rött vin
Pris: 109 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 1209

GBR (GI) / port: 9

Recept: 4837 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 12%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 568 gram)

Ingredienser

Visa:

Dilammsstek benfri 1.0 styck 19%

el. dilammsbog 0%

Kakao- & chilikrydda 3.0 msk %

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Mörk mintchoklad 150.0 gram 17%

Smör normalsaltat 150.0 gram 23%

Vatten 0.8 dl 0%

Portvin 1.0 dl 3%

 

Tillbehör:

Potatis 1.2 kilo 17%

Stjälkselleri 4.0 stjälkar 0%

Vitlök torkad 4.0 styck 7%

Lagerblad 12.0 blad 1%

Smör normalsaltat 100.0 gram 15%

 

Kockskolan:

Så lagas lammstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Låt steken vila Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Snabbkoka potatis i 5 minuter.
  2. Sätt ugen på 175°C.
  3. Bryn: Krydda steken med kakao- och chilikrydda, även inuti. Bryn steken runt om i panna till fin yta.
  4. Tillbehör: Skiva selleri och halvera hel vitlök på tvären. Varva potatis, selleri, vitlök och lagerblad i en stor ugnssäker form eller ugnsplåt.
  5. Ugnslaga: Lägg steken ovanpå potatisbädden. Klicka över smör, gärna några gånger under tillagningen. Sätt in i ugn i cirka 2 timmar till kärntemperatur 63°C.
  6. Ta ut steken och låt den vila i minst 15 minuter utan att täcka över. Läs mer > Låt steken vila.
  7. Sås: Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull på svag värme, helst i vattenbad. Tillsätt portvin, vatten och silad steksky. Låt allt bli varmt utan att koka.

Kockens kommentar

Dilammsbog är fetare och smakrikare. Be slaktaren att bena ur och binda ihop. I brist på kakao- och chilikrydda kan man pudra med kakaopulver och mald chilikrydda. I brist på mintchoklad kan man ta mörk bitter choklad och lite mintgelé.

Men... Dilamm är ett mycket fint milt kött och det finns klar risk för att kryddningen tar överhand. Enklast och säkrast är att endast krydda med salt och peppa.

Fler recept inom Lammstek i ugn

Liknande recept som Dilammsstek kakao- och chilikryddad med chokladmintsås