Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 1209

GBR (GI) / port: 9
Recept: 4837 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 12%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Dilammsstek benfri 1.0 styck 19%
Kakao- & chilikrydda 3.0 msk %
Sås:
Mörk mintchoklad 150.0 gram 17%
Smör normalsaltat 150.0 gram 23%
Vatten 0.8 dl 0%
Portvin 1.0 dl 3%
Tillbehör:
Potatis 1.2 kilo 17%
Stjälkselleri 4.0 stjälkar 0%
Vitlök torkad 4.0 styck 7%
Lagerblad 12.0 blad 1%
Smör normalsaltat 100.0 gram 15%
Kockskolan:
Så lagas lammstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Låt steken vila Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Snabbkoka potatis i 5 minuter.
- Sätt ugen på 175°C.
- Bryn: Krydda steken med kakao- och chilikrydda, även inuti. Bryn steken runt om i panna till fin yta.
- Tillbehör: Skiva selleri och halvera hel vitlök på tvären. Varva potatis, selleri, vitlök och lagerblad i en stor ugnssäker form eller ugnsplåt.
- Ugnslaga: Lägg steken ovanpå potatisbädden. Klicka över smör, gärna några gånger under tillagningen. Sätt in i ugn i cirka 2 timmar till kärntemperatur 63°C.
- Ta ut steken och låt den vila i minst 15 minuter utan att täcka över. Läs mer > Låt steken vila.
- Sås: Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull på svag värme, helst i vattenbad. Tillsätt portvin, vatten och silad steksky. Låt allt bli varmt utan att koka.
Kockens kommentar
Dilammsbog är fetare och smakrikare. Be slaktaren att bena ur och binda ihop. I brist på kakao- och chilikrydda kan man pudra med kakaopulver och mald chilikrydda. I brist på mintchoklad kan man ta mörk bitter choklad och lite mintgelé.
Men... Dilamm är ett mycket fint milt kött och det finns klar risk för att kryddningen tar överhand. Enklast och säkrast är att endast krydda med salt och peppa.
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Dilammsstek kakao- och chilikryddad med chokladmintsås
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan