Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 509

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4074 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Lammstek benfri 1.0 styck 44%
Bindgarn Äts ej
Fyllning:
Champinjoner 125.0 gram 1%
Schalottenlök 3.0 styck 1%
Vitlök 2.0 klyftor 0%
Persilja 1.0 knippe 0%
Timjan 4.0 kvistar 0%
Kastanjer hela konserv 150.0 gram 5%
eller %
Matolja till stekning 2.0 msk 6%
Smör till stekning 1.0 msk 2%
Kalvbuljong avfettad 1.5 dl 0%
Tillbehör:
Morot 3.0 styck 3%
Gul lök 1.0 styck 1%
Blekselleri 2.0 stjälkar 0%
Vitlökshuvud hel 1.0 styck 2%
Matolja till stekning 2.0 msk 6%
Potatis 1.6 kilo 26%
Kockskolan:
Så lagas lammstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Scoff" under bilden.
- Förbered: Steken, som bör vara ganska stor (~1,6 kg), skall vara urbenad. Bäst är om den "tunnelbenats" (utskuret ben till ett hål), men uppskuren går också bra som i filmen. Hacka eller skiva svamp. Skala och grovhacka schalottenlök. Skala och finhacka eller mosa vitlök till fyllningen. Hacka persilja. Riv timjanbladen från kvisten. Används färska kastanjer måste de först kokas mjuka.
- Fyllning: Välj fyllning enligt egen smak, till exempel en färsblandning. I detta recept ingår konserverade hela kastanjer som huvudvara som passar väl till lamm. Alternativt kan kastanjepuré väljas.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Pannstek: Bryn svampen lätt i olja och smör. När svampen fått färg tillsätts schalottenlöken. Låt fräsa på medelvärme ett par minuter utan att bränna. Tillsätt vitlök. Salta och peppra. Rör om och låt fräsa i ytterligare två minuter. Låt svalna.
- Kastanjer: Hacka kastanjer. Blanda kastanjerna med svamplöken, persilja och timjan.
- Fyll lammsteken med fyllning och bind ihop. Uppskuren stek se filmen. Olja in steken, salta och peppra rikligt runt om.
- Tillbehör: Skala morot och skär i bitar. Skala och grovskär lök. Skär sellerin i bitar. Skala vitlök. Lägg allt i en långpanna och häll lite matolja över.
- Ugn: Lägg steken på tillbehörsbädden och sätt in i ugnen i 1 timme. Sänk värmen till 170°C och tillaga i ytterligare 30 minuter. Häll på buljong 15 minuter innan steken tas ut.
- Skala och koka under tiden potatis.
- Ta ut steken ock låt den vila i minst 20 minuter utan att täcka över. Ta bort bindgarnet, skär i tjocka skivor och servera.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Fylld lammstek
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan