Fylld lammstek

Foto: Scoff

Fylld lammstek

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Lammstek benfri

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

Bindgarn

 

 

 

Fyllning:

 

Champinjoner

125.0 

gram

Schalottenlök

3.0 

styck

Vitlök

2.0 

klyftor

Persilja

1.0 

knippe

Timjan

4.0 

kvistar

Kastanjer hela konserv

150.0 

gram

eller

 

 

Kastanjepuré osötad

 

 

Matolja till stekning

2.0 

msk

Smör till stekning

1.0 

msk

Kalvbuljong avfettad

1.5 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

 

Tillbehör:

 

Morot

3.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Kycklingbuljong avfettad

 

 

el. vatten + konc. fond

 

 

Blekselleri

2.0 

stjälkar

Vitlökshuvud hel

1.0 

styck

Matolja till stekning

2.0 

msk

Potatis

1.6 

kilo

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 509

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4074 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 3%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 465 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammstek benfri 1.0 styck 44%

Salt och peppar 0%

Bindgarn Äts ej

 

Fyllning:

Champinjoner 125.0 gram 1%

Schalottenlök 3.0 styck 1%

Vitlök 2.0 klyftor 0%

Persilja 1.0 knippe 0%

Timjan 4.0 kvistar 0%

Kastanjer hela konserv 150.0 gram 5%

eller %

Kastanjepuré osötad 0%

Matolja till stekning 2.0 msk 6%

Smör till stekning 1.0 msk 2%

Kalvbuljong avfettad 1.5 dl 0%

el. vatten + konc. fond 0%

 

Tillbehör:

Morot 3.0 styck 3%

Gul lök 1.0 styck 1%

Kycklingbuljong avfettad 0%

el. vatten + konc. fond 0%

Blekselleri 2.0 stjälkar 0%

Vitlökshuvud hel 1.0 styck 2%

Matolja till stekning 2.0 msk 6%

Potatis 1.6 kilo 26%

 

Kockskolan:

Så lagas lammstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "Scoff" under bilden.

  1. Förbered: Steken, som bör vara ganska stor (~1,6 kg), skall vara urbenad. Bäst är om den "tunnelbenats" (utskuret ben till ett hål), men uppskuren går också bra som i filmen. Hacka eller skiva svamp. Skala och grovhacka schalottenlök. Skala och finhacka eller mosa vitlök till fyllningen. Hacka persilja. Riv timjanbladen från kvisten. Används färska kastanjer måste de först kokas mjuka.
  2. Fyllning: Välj fyllning enligt egen smak, till exempel en färsblandning. I detta recept ingår konserverade hela kastanjer som huvudvara som passar väl till lamm. Alternativt kan kastanjepuré väljas.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Pannstek: Bryn svampen lätt i olja och smör. När svampen fått färg tillsätts schalottenlöken. Låt fräsa på medelvärme ett par minuter utan att bränna. Tillsätt vitlök. Salta och peppra. Rör om och låt fräsa i ytterligare två minuter. Låt svalna.
  5. Kastanjer: Hacka kastanjer. Blanda kastanjerna med svamplöken, persilja och timjan.
  6. Fyll lammsteken med fyllning och bind ihop. Uppskuren stek se filmen. Olja in steken, salta och peppra rikligt runt om.
  7. Tillbehör: Skala morot och skär i bitar. Skala och grovskär lök. Skär sellerin i bitar. Skala vitlök. Lägg allt i en långpanna och häll lite matolja över.
  8. Ugn: Lägg steken på tillbehörsbädden och sätt in i ugnen i 1 timme. Sänk värmen till 170°C och tillaga i ytterligare 30 minuter. Häll på buljong 15 minuter innan steken tas ut.
  9. Skala och koka under tiden potatis.
  10. Ta ut steken ock låt den vila i minst 20 minuter utan att täcka över. Ta bort bindgarnet, skär i tjocka skivor och servera.

Kockens kommentar

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Lammstek i ugn

Liknande recept som Fylld lammstek