Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2240 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 21%
Fett: 3%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammkyl med ben ¤ 2.5 kilo 100%
Saltlag:
Vatten 3.0 liter Äts ej
Salt 3.0 dl Äts ej
Socker (strösocker) 0.5 dl Äts ej
Kockskolan:
Om rökt renkött > Äts ej
Om fårfiol > Äts ej
Om rökning > Äts ej
Så lagas lammstek > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 80 tim )
- Skölj av lammkylen.
- Lag: Värm upp lagingredienserna så att salt och socker löses upp. Låt svalna.
- Rimma: Lägg köttet i lagen. Lagen måste täcka köttet runt om. Lammkylen kan till exempel läggas i en stor kraftig plastpåse som försluts. Köttet rimmas på sval plats i 3 dygn. Vänd köttet/påsen minst en gång per dag.
- Torka: Sätt ugnen på 100°C. Ta upp fiolen ur laken, skölj och torka av. Pensla köttet med neutral matolja. Lägg det på ugnsgaller över en ugnsplåt och låt stå i 7-8 timmar till kärntemperatur cirka 70°C.
- Alternativt varmröka (i stället för att torka): Sätt röken på 100°C och rök fiolen i cirka 4 timmar till kärntemperatur cirka 70°C. Man kan också basturöka fiolen. Läs mer > Om rökning.
- Servera: Låt köttet kallna och servera det kallskuret i tunna skivor. Äggröra passar som tillbehör (se recept via länk nedan). Köttet har lång hållbarhet i kylskåp, en vecka eller två. Utmärkt restmat till exempel på en smörgås.
Kockens kommentar
Lammkyl = är lammet bakdel bestående av höft, lår och ben inklusive skinn. Läs mer > klicka på ingrediensen. En smakvariant är att använda öl i lagen i stället för vatten. Man kan också krydda lagen med några pepparkorn, lagerblad eller dylikt om man vill. Socker i lagen är inte nödvändigt.Rökt fårfiol är klassisk på smörgåsbordet, i synnerhet till jul och påsk. Färdiglagad fårfiol säljs rökt i handeln. Förr var fårfiol en metod att konservera kött. Kylen lakesaltades i några dagar, varefter den hängdes upp i visthusboden för att torka.
Bilden ovan är tagen av Lammboden i Uppland som föder upp och säljer lamm. Klicka på länken under bilden för att komma till deras hemsida.
Passar till
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan