Rimmad, torkad eller rökt fårfiol

Foto: Lammboden

Rimmad, torkad eller rökt fårfiol

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Lammkyl med ben ¤

2.5 

kilo

 

Saltlag:

 

Vatten

3.0 

liter

Salt

3.0 

dl

Socker (strösocker)

0.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om rökt renkött >

 

 

Om fårfiol >

 

 

Om rökning >

 

 

Så lagas lammstek >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2240 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 21%

Fett: 3%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 167 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammkyl med ben ¤ 2.5 kilo 100%

 

Saltlag:

Vatten 3.0 liter Äts ej

Salt 3.0 dl Äts ej

Socker (strösocker) 0.5 dl Äts ej

 

Kockskolan:

Om rökt renkött > Äts ej

Om fårfiol > Äts ej

Om rökning > Äts ej

Så lagas lammstek > Äts ej

Tillagning (15 min + 80 tim )

  1. Skölj av lammkylen.
  2. Lag: Värm upp lagingredienserna så att salt och socker löses upp. Låt svalna.
  3. Rimma: Lägg köttet i lagen. Lagen måste täcka köttet runt om. Lammkylen kan till exempel läggas i en stor kraftig plastpåse som försluts. Köttet rimmas på sval plats i 3 dygn. Vänd köttet/påsen minst en gång per dag.
  4. Torka: Sätt ugnen på 100°C. Ta upp fiolen ur laken, skölj och torka av. Pensla köttet med neutral matolja. Lägg det på ugnsgaller över en ugnsplåt och låt stå i 7-8 timmar till kärntemperatur cirka 70°C.
  5. Alternativt varmröka (i stället för att torka): Sätt röken på 100°C och rök fiolen i cirka 4 timmar till kärntemperatur cirka 70°C. Man kan också basturöka fiolen. Läs mer > Om rökning.
  6. Servera: Låt köttet kallna och servera det kallskuret i tunna skivor. Äggröra passar som tillbehör (se recept via länk nedan). Köttet har lång hållbarhet i kylskåp, en vecka eller två. Utmärkt restmat till exempel på en smörgås.

Kockens kommentar

Lammkyl = är lammet bakdel bestående av höft, lår och ben inklusive skinn. Läs mer > klicka på ingrediensen. En smakvariant är att använda öl i lagen i stället för vatten. Man kan också krydda lagen med några pepparkorn, lagerblad eller dylikt om man vill. Socker i lagen är inte nödvändigt.

Rökt fårfiol är klassisk på smörgåsbordet, i synnerhet till jul och påsk. Färdiglagad fårfiol säljs rökt i handeln. Förr var fårfiol en metod att konservera kött. Kylen lakesaltades i några dagar, varefter den hängdes upp i visthusboden för att torka.

Bilden ovan är tagen av Lammboden i Uppland som föder upp och säljer lamm. Klicka på länken under bilden för att komma till deras hemsida. 

Passar till

Äggröra

Fler recept inom Lammstek i ugn

Liknande recept som Rimmad, torkad eller rökt fårfiol