Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 136

Kcal / portion: 699

GBR (GI) / port: 1
Recept: 4194 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 7%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Lammstek med ben 2.0 kilo 39%
Vitlök torkad 4.0 klyftor 1%
Olivolja 0.5 dl 9%
Rosmarin 2.0 kvistar 0%
Rotfrukter:
Kålrot 500.0 gram 4%
Morot 250.0 gram 2%
Palsternacka 300.0 gram 4%
Rotselleri 400.0 gram 2%
Schalottenlök 10.0 styck 5%
Vitlök hel torkad 1.0 styck 2%
Honung 2.0 msk 3%
Matolja (rapsolja) 3.0 msk 9%
Sås:
Torrt vitt vin 1.0 dl 2%
Grädde 2.0 dl 17%
Fond koncentrerad 1.0 msk 1%
Rosmarin 1.0 kvist 0%
Kockskolan:
Så lagas lammstek > Äts ej
Om provencale ¤ Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 175°C.
- Förbered: Skala och skiva vitlök. Putsa lammstek. Gör hål i steken med en vass kniv och stick in vitlöksskivor. Gnid in olja på steken. Gnid rosmarin över. Salta och peppra.
- Ugnslaga: Lägg steken på galler ovanför en långpanna. Häll vatten på plåten. Stick en stektermometer i köttets tjockaste del utan att ligga intill benet. Ställ in i ugnen till kärntemperatur 63°C, eller enligt eget önskemål. Fyll på med hett vatten vid behov.
- Rotsaker: Skala och tärna kålrot, rotselleri, palsternacka och morot. Koka i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Skala schalottenlök. Skär hel vitlök i 2 halvor.
- Ta ut steken ur ugnen och låt den vila cirka 20 minuter innan den skärs upp.
- Höj temperaturen på ugnen till 250°C.
- Gratinera: Häll bort vattnet från rotfrukterna. Lägg över i ugnsfast form. Tillsätt lök och vitlök. Ringla över honung och matolja. Ställ in i ugnen cirka 10 minuter, tills de har fått färg.
- Sås: Häll stekskyn från långpannan i en kastrull. Tillsätt vitt vin, fond, grädde och hel kvist rosmarin. Småkoka på medellåg värme tills den tjocknar, cirka 10 minuter. Fiska upp rosmarinen innan servering. Salta och peppra.
Kockens kommentar
Provencal brukar avse att maträtt med vitlök.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Lammstek provençale på rotfruktsbädd
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan