Lammstek grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lammstek grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Lammstek benfri

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Timjan

1.0 

msk

Rosmarin

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Olivolja

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 255

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2042 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 24%

Fett: 5%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 175 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammstek benfri 1.0 styck 88%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Timjan 1.0 msk 0%

Rosmarin 1.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

Olivolja 2.0 msk 11%

 

Kockskolan:

Så lagas lammstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om kött > Äts ej

Tillagning (1 tim 20 min )

  1. Sätt ugnen till 175°C.
  2. Skala och hacka vitlök. Hacka timjan och rosmarin om färsk.
  3. Blanda timjan, rosmarin, vitlök, salt och peppar med olivolja och gnid in på köttet. Lägg steken i en ugnsfast form. Stick en kötttermometer i köttets tjockaste del.
  4. Sätt in köttet i ugnen. Tidsåtgång cirka 30 minuter per kilo kött. Lammsteken är klar när innetemperaturen i köttet visar 55-65°C, beroende på om man vill ha den blodig eller rosa. Rekommendation cirka 63°C. För helt genomstek ca 70°C.
  5. Kött bör vila efter tillagning. Köttet blir bättre och blodar mindre. En stek bör vila i cirka 20 minuter.

Kockens kommentar

En stek som ugnslagas tappar cirka 20% i vikt.
Normal portionsvikt enligt Livsmedelverkets rekommendationer är 125 gram, vilket ger 6 portioner per kilo råvara.

Serveras stek äter man ofta större portioner och därför bör beräknad portionsmängd sättas till 150 gram, dvs ca 5 portioner per kilo råvara (8 portioner för 1,5 kg råvara).

Överblivet kött fungerar utmärkt som restmat kommande dagar.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. I Sverige betecknar "rött" och "rosa" kötts stekgrad, även när köttet har anna färg. Läs mer > Om innertemperaturer. "Rött kött" = nöt-/kalv-, får/-lamm- och viltkött. "Vitt kött" = fågel och fisk. Läs mer > Om kött.

Passar till

Klyftpotatis

Vitlökspotatis i ugn

Rödvinssås

Fler recept inom Lammstek i ugn

Liknande recept som Lammstek grundrecept