Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 194

GBR (GI) / port: 1
Recept: 388 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 4%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lök gärna schalottenlök 2.0 styck Äts ej
Vitlök torkad 1.0 klyfta Äts ej
Smör el. margarin 1.0 msk 26%
Vatten 2.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 1.0 msk 5%
Rött vin 2.0 dl 40%
Timjan torkad 1.0 tsk 1%
Vattenreduktion -1.0 dl -0%
Vinbärsgelé 2.0 msk 25%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om stekskysås > Äts ej
Om vinsåser > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Skala och hacka scharlottenlök och vitlök.
- Hetta upp matfettet i en kastrull på medelvärme och fräs löken mjuk i några minuter (ej bränd).
- Tillsätt vatten+fond, hälften av rödvinet samt timjan. Låt såsen koka ner till hälften i cirka 5 minuter.
- Sila såsen. Tillsätt resten av rödvinet. Smaka av med (silad) köttsky, vinbärsgelé och peppar.
- För tjockare sås tillsätt lite matlagningsmjöl. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 3 minuter.
Kockens kommentar
Servera såsen till vilt-, nöt- fläsk- eller lammkött. För finare såser se länkarna i ingredienslistan under Kockskolan.
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel rödvinssås till kött
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan