Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 302

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1812 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 29%
Fett: 10%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammbog+bringa m. ben 2.2 kilo 93%
Kalvbuljongtärning 1.0 styck 1%
Matolja 1.0 msk 7%
Timjan färsk 0%
Salvia färsk 0%
Tillbehör:
Vitlök 0%
Kockskolan:
Så lagas lammbog > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 3 tim )
Se film, klicka på "Marco" under bilden.
- Sätt ugnen på 170°C.
- Förbered: I filmen mosas en buljongtärning i lite olja som gnids in på köttet, vilket ger lite extra smak. Salt behövs då inte för att tärningen i sig är mycket salt. Lägg steken på galler över ugnsplåt, alternativt lägg på en infettad plåt eller ugnsform. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del.
- Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål. I filmen tillförs på plåten en knippe små, kvisttomater, ett par oskalade schalottenlök halverade på längden och några hela vitlökar delade på mitten.
- Ugn: Sätt in steken i ugnen till kärntemperatur 63°C, eller enligt egen smak 55-70°C (se nedan). Det tar ungefär 3 timmar i 170°C.
Kockens kommentar
I England använder man av tradition lammbuljongtäringar i stället för kalvbuljongtärningar. I Sverige är det tvärtom (läs mer > klicka på ingrediensen).Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Ugnstekt stor lammbogsstek
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan