Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 224

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1792 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 3%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammstek benfri 1.6 kilo 100%
Marinad:
Citron juice+fruktkött 2.0 styck Äts ej
Timjan färsk 4.0 kvistar Äts ej
Chilifrukt röd 2.0 styck Äts ej
Vitlök torkad 2.0 klyftor Äts ej
Koriander färsk 3.0 kvistar Äts ej
Kanel mald 1.0 krm Äts ej
Kardemumma mald 0.5 msk Äts ej
Kryddnejlika 0.5 msk Äts ej
Rosmarin torkad 0.5 msk Äts ej
Yoghurt naturell 3% 3.0 dl Äts ej
Kockskolan:
Om termometrar > Äts ej
Stektermometer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 20 min + 7 tim )
- Pressa saften ur citronerna i en plastpåse (helst förslutningsbar). Tillsätt timjan och lägg i steken. Marinera i 2 timmar. Vänd runt steken några gånger.
- Ansa och finhacka chili, vitlök, koriander.
Rosta (stek i torr panna utan fett) hacket med övriga kryddor tills det börjar ryka.
Häll på yoghurt, ta av från plattan, blanda.
Tillsätt mixet till köttmarinaden. Marinera ytterligare 5 timmar (helst över natten). - Sätt ugnen på 210°C.
- Lägg steken på galler över plåt och sätt in mitt i ugnen. Låt stå i 20 minuter.
- Sätt ner värmen till 150°C. Låt stå ytterligare ca 30 min till innertemperatur 63ºC (60-65ºC).
- Ta ut köttet och låt det vila inpackad i aluminiumfolie cirka 20 minuter.
Kockens kommentar
Kött som ugnslagas tappar 15-35%% av sin vikt beroende på stektid. Räkna med 185 gram råkött per portion rosastekt kött. Ger 140 gram färdiglagat.
Tillbehörsförslag
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Kryddmarinerad lammstek
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan