Enkel brun portvinssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel brun portvinssås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Portvin

4.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

Oxfond koncentrerad

4.0 

msk

Schalottenlök

1.0 

styck

Smör el. margarin

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Vattenreduktion

-3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om mörka såser >

 

 

Om vin- och spritsåser >

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 208

Kcal / portion: 267

GBR (GI) / port: 11

Recept: 802 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 129 gram)

Ingredienser

Visa:

Portvin 4.0 dl 75%

Vatten 2.0 dl 0%

Oxfond koncentrerad 4.0 msk 10%

Schalottenlök 1.0 styck 2%

Smör el. margarin 1.0 msk 13%

Salt och peppar 0%

Vattenreduktion -3.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om mörka såser > Äts ej

Om vin- och spritsåser > Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (25 min )

  1. Skala och finhacka schalottenlök. Fräs löken mjuk i matfett på medelvärme i några minuter utan att bränna löken.
  2. Tillsätt portvin, vatten och fond. Reducera (låt koka ner) till halva mängden. Tillsätt lite extra portvin mot slutet.
  3. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen genom ett såll. Vid behov, värm upp såsen igen.

Kockens kommentar

Önskas en tjockare sås, vispa ner lite stärkelsemjöl till exempel maizena. Såsen passar väl till stekt kött gärna till vilträtter.

Fler recept inom Mörka såser, skysåser

Liknande recept som Enkel brun portvinssås