Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 208

Kcal / portion: 267

GBR (GI) / port: 11
Recept: 802 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Portvin 4.0 dl 75%
Vatten 2.0 dl 0%
Oxfond koncentrerad 4.0 msk 10%
Schalottenlök 1.0 styck 2%
Smör el. margarin 1.0 msk 13%
Vattenreduktion -3.0 dl -0%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om vin- och spritsåser > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Skala och finhacka schalottenlök. Fräs löken mjuk i matfett på medelvärme i några minuter utan att bränna löken.
- Tillsätt portvin, vatten och fond. Reducera (låt koka ner) till halva mängden. Tillsätt lite extra portvin mot slutet.
- Smaka av med salt och peppar. Sila såsen genom ett såll. Vid behov, värm upp såsen igen.
Kockens kommentar
Önskas en tjockare sås, vispa ner lite stärkelsemjöl till exempel maizena. Såsen passar väl till stekt kött gärna till vilträtter.
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel brun portvinssås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan