Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 583

GBR (GI) / port: 5
Recept: 5832 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Lammstek med ben 3.0 kilo 42%
Olivolja 1.0 msk 2%
Timjan torkad 4.0 msk 1%
Smör normalsaltat 200.0 gram 25%
Tillbehör:
Potatis 2.0 kilo 23%
Citron juice+fruktkött 4.0 styck 3%
Broccoli färsk 4.0 huvuden 6%
Kockskolan:
Om stekpannor > Äts ej
Så lagas lammstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim )
- Sätt ugnen på 220°C.
- Olja in steken. Salta, peppra och klappa in rikligt med timjan.
- Bryn: Sätt in steken i ugnen på galler över plåt. Vänd så att den blir fint bränd runt om. Ta ut. Sänk värmen till 160°C.
- Långpanna: Fetta in en långpanna. Skala potatis och lägg dem i långpannan. Skär citronerna i bitar och pressa saften över potatisen, samt lägg ner bitarna bland potatisen. Lägg smörklickar på potatisen.
- Ugnslaga: Lägg steken på potatisen. Klicka på lite smör. Täck ordentligt med folie, gärna flera lager. Sätt in i ugnens nedre del i 3 timmar, tills steken nått kärntemperatur 60°C.
- Ta ut steken. Låt den vila i 15-30 minuter.
- Broccoli: Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och lägg i broccolin. Koka broccolin i 10 minuter.
Kockens kommentar
Be slaktaren kapa bort den nedersta stumpen på steken (underbenet med hälsenan), så blir steken mer hanterbar. Långpanna/ugnsform bör ha hög kant och vara något längre än steken.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan