Broccoli

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Broccoli

(sparrisbroccoli, sparriskål, Cimad de Rapa, Bellaverde, Så tillagas broccoli)

Latin: Brassica oleracea ssp. botrytis var. asparagoides

Engelsk översättning broccoli

Fransk översättning broccoli

Italiensk översättning broccolo

Tysk översättning Brokkoli

Spansk översättning bróculi

Grupper inom
Broccoli:

Bimi

Broccoli är en underart till kål, en nära släkting till blomkål och bildar liksom denna "huvud" av sina blom­ställningar. Färgen är mörkgrön. Varje planta ger flera små huvuden, som skördas medan de ännu är knoppiga. Den ursprungliga vilda broccolin (cimad de Rapa) har med åren förädlats och smakförbättrats. En sådan är Bellaverde och den som vanligen återfinns i våra butiker. Säljs också som extra späda med små blomställningar och långa stjälkar benämnd sparrisbroccoli.

Historia: Greker och romare åt broccoli för 2000 år sedan. Broccoli fick sitt genomslag som föda i Sverige i mitten av 1950-talet. Namnet sparriskål som tidigare användes i Sverige kommer från att "sparris" finns med i det latinska namnet (asparagoides).

  • Vikt: Ett huvud inköpt i butik enligt bild ovan väger cirka 300 gram, varav stammen utgör ungefär hälften.
  • Smaken är mild kålsmak, ofta accepterad av barn som inte tycker om kål i allmänhet.
  • Alternativ vara: Blomkål, romanesco.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk året om. Juni-oktober från Sverige, resten av året främst från Spanien.
    Kan köpas lätt förvälld och fryst. Fungerar utmärkt som fryst vara.
  • Förvaras i kylskåp +2 till +4°C i plastpåse. Optimal luftfuktighet 90-95%. Behåll plastfilmen kvar om den köps sådan. Hållbar cirka 1 vecka. I rumstemperatur ett par dagar. Rå och förvälld broccoli kan frysas. Fryst vara hållbar upp till ett år.

Hälsa: Broccoli är nyttig mat med hög halt av vitamin C, fiber och B-vitaminet folsyra samt som källa för kalium.


SÅ ANVÄNDS BROCCOLI


Man äter huvud plus 1 dm av stjälken. Sparrisbroccoli äts med lång stjälk. Provsmaka gärna en skiva rå stjälk, skalad är den god i en råkostsallad och som sådan bättre än råa buketter. Broccoli kan kokas, stuvas, gratineras, puréas och suffléas. Den fungerar bra kokt som ensamrätt med smör eller vinägrettsås. Passar som tillbehör till kött- och fiskrätter, i soppor och grytor, eller till äggrätter. Kan ingå i grönsaksbladningar och gratänger. Broccoli är en känslig vara som lätt blir överkokt, slapp, tappar spänsten, blir mjukt sladdrig och oaptitlig, samt tappar färg. Broccoli äts inte rå.


SÅ TILLAGAS BROCCOLI

Portionsberäkning: Beräkna runt 75 gram per portion om del av tillbehör till maträtt och dubbelt upp om ensamt tillbehör. Som ensamrätt ett eller två huvuden per portion.

Ansa: Skär gärna stjälken i mindre bitar och lägg dem i kokvattnet lite före blomhuvudet, för att uppnå samma konsistens efter tillagningen. Är stjälken grov kan den skalas eller nervdras, dvs grövre nervtrådar dras bort nerifrån snittytan och uppåt.

Kokt broccoli: Broccoli skall lättkokas i sjudande, lättsaltat vatten, eller allra helst ångkokas, för att behålla krispighet, färg och vitaminer. Buketter kan lättkokas och ingå i en soppa tillsammans med andra grönsaker, eller puréas/mixas till en slät soppa.

Koktid helt huvud: 5-15 minuter. I små bitar: 3-5 minuter. Den skall vara fast ("al dente") även efter kokning.


Stuvad broccoli: Broccoli kan mjölk- eller gräddstuvas. Ansa och dela i små buketter. Lättkoka i 3-5 minuter, låt rinna av väl. Tillred stuvningen för sig. Såsen tillsätts varan, inte tvärtom, för att man på det sättet får lagom mängd sås i förhållande till mängd vara. Läs mer > Om mjölk- och gräddsåser, stuvning.

Ugnslagad broccoli: Broccoli kan tillsammans med andra grönsaker, grädde och hårdost gratineras i ugn i 20-30 minuter. Finhackad broccoli kan ingå i en sufflé.

Stekt broccoli: Stjälken kan skäras i skivor och snabbstekas eller wokas.

Friterad broccoli: Små bitar av broccoli doppad i frityrsmet är goda att fritera. Läs mer > Friterade grönsaker.

Läs mer

Så kokas grönsaker

Så ugnslagas grönsaker }

Så friteras grönsaker

Om vita såser

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Förvara grönsaker, rotfrukter och frukt

Recept med Broccoli

Det finns 73 recept med Broccoli