Svartkål

Fotograf/bild: Film: Charles Dowding, kales

Svartkål

(svartkål, toskansk kål, palmkål, Så används svartkål)

Latin: Brassica oleracea (ssp. Acephala) var. palmifolia

Engelsk översättning lacinato kale, Tuscan kale, dinosaur kale, palm tree kale

Fransk översättning chou toscan, chou noir

Italiensk översättning cavolo nero

Tysk översättning Palmkohl, Schwarzkohl, Toskanischer Kohl

Spansk översättning col negra, col lacinato, col rizaza toscana

Svartkål även kallat palmkål, är en variant i sortgrupp Acephala där även grönkål ingår. De  båda varianterna är snarlika varandra, men svartkålets blad är mjukare och mer fritt hängande, därav namnet palmblad. Det är en variant med ursprung från Toscana i Italien. Där känd redan på 1700-talet. Benämns därför också toskansk kål eller italiensk kål.  Den blir 0,5-1 meter hög med skrovliga, mörkt blå-gröna blad. Se film, klicka på "Charles" under bilden.

  • Karaktär och smak: Rustik, kraftfull sallat med tydlig kålsmak men inte lika hård i konsistensen som grönkål. Smaken är aningen sötaktig och anses delikatare än grönkål.
  • Alternativ vara: Grönkål.
  • Försäljning/säsong: Förekommer numera i svenska butiker. Säsong Sverige oktober-december.
  • Förvaras kallt och fuktigt, i kylskåp 0 till +4°C helst i plastpåse. Optimal luftfuktighet 90-95%. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor. Förvälld i 5 minuter och väl avrunnen kan den frysas upp till ett år.

Hälsa: Vitamin- och mineralrik, halten av vitamin A är mycket hög. Full av fiber och antioxidanter.


VIKT & PORTIONSVIKT

Liksom grönkål växer svartkål i stora stånd med stora blad.

Portionsberäkning: Beräkna 125 gram repade (avrivna) råa svartkålsblad per portion om serverad som tillbehör, eller 165 gram grönkål med stjälk.


SÅ ANVÄNDS SVARTKÅL

Svartkål används och tillagas på samma sätt som grönkål 
(läs mer > Så tillagas bladkål). Finhackad kål kan ätas rå i sallader eller som smörgåspålägg, gärna med sötsyrliga tillbehör. Man kan med fördel blanchera (lättkoka) den för att mjuka upp den och minska den beska smaken. Smaksätts gärna i Toscana med ansjovis. Förekommer i soppor och stuvning. Bladen kan lättfräsas i olja i en panna tillsammans med lök och serveras som tillbehör till middagen eller ingå i en omelett. Se recept grönkål.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Grönkål, bladkål

Så tillagas bladkål

Recept med Svartkål

Det finns 2 recept med Svartkål