Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 899

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3594 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 8%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Borlottibönor torkade 2.5 dl 17%
Canellinibönor torkade 2.5 dl 18%
Vatten 6.0 dl 0%
Vitlök 4.0 klyftor 1%
Salvia färsk 4.0 blad 0%
Svartkål, palmkål 250.0 gram 2%
eller %
Squash (grön, gul) 1.0 styck 1%
Gul lök 2.0 st små 2%
el. purjolök 0%
Vitlök 2.0 klyftor 0%
Olivolja 2.0 dl 42%
Tillbehör:
Vitt bröd 8.0 skivor 17%
Kockskolan:
Om bönor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 10 tim )
Se film, klicka på "CookAround" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.- Bönor: Skölj och blötlägg bönorna över natt.
- Lägg bönorna i stor kastrull och fyll på med nytt vatten. Tillsätt skalad vitlök, salvia och lite matolja. Koka bönorna tills de är mjuka. Nyplockade cirka 30 minuter, butiksköpta 45-60 minuter. Äldre bönor tar längre tid att koka.
- Grönsaker: Skölj av och repa (dra av) bladen från kålstjälken. Finstrimla. Skala och skiva lök och vitlök. Skala och skär potatisen i bitar. Skär squash i bitar.
- Lägg allt i en stor kastrull. Tillsätt olivolja och lite av bönornas kokvatten. Salta lätt och låt koka i 20-30 minuter.
- Bönor: Sila bönorna men spar kokvattnet. Ta bort salviabladen. Lägg åt sidan 1/4-del av bönorna och mixa resten med lite kokvatten.
- Zuppa: Tillsätt mixet och de hela bönorna i grönsakskoket. Tillsätt lite kokvätska och vid behov. Låt småkoka i en ½-timme. Smaka av med salt och peppar.
- Bröd: Traditionellt läggs brödskivor som inte är dagsfärska i botten av en skål och soppa över. I filmen används vitlöksstekt bröd i och till soppan. Se separat recept om detta önskas.
- Servera: Häll upp soppan i skålar. Ringla över lite olja.
Kockens kommentar
Frantoiana är klassisk italiensk soppa från Toscana. En vegetarisk skördefestsoppa vilket innebär att den kan innehålla lite av varje varav bönor och kål är det utmärkande. I Italien är borlotti- och canellinibönor de populäraste, så ska soppan vara toskansk så bör dessa ingå. Läs mer, klicka på ingredienserna.Alternativ
Fler recept inom Grönsakssoppa
Liknande recept som Zuppa frantoiana, klassisk italiensk bönsoppa från Toscana
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa
Tid: 1 tim (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk tomatsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tomatsoppa med ravioli
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kall pumpasoppa med yoghurt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskockssoppa med räkor (förrätt, lätt måltid)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Escarole grönsakssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan