Zuppa frantoiana, klassisk italiensk bönsoppa från Toscana

Foto: Film: CookAroundTv, frantoiana

Zuppa frantoiana, klassisk italiensk bönsoppa från Toscana

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Borlottibönor torkade

2.5 

dl

Canellinibönor torkade

2.5 

dl

Vatten

6.0 

dl

Vitlök

4.0 

klyftor

Salvia färsk

4.0 

blad

Svartkål, palmkål

250.0 

gram

eller

 

 

Grönkål färsk ansad

 

 

Squash (grön, gul)

1.0 

styck

Gul lök

2.0 

st små

el. purjolök

 

 

Vitlök

2.0 

klyftor

Olivolja

2.0 

dl

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Vitt bröd

8.0 

skivor

 

Kockskolan:

 

Om bönor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 899

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3594 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 8%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 542 gram)

Ingredienser

Visa:

Borlottibönor torkade 2.5 dl 17%

Canellinibönor torkade 2.5 dl 18%

Vatten 6.0 dl 0%

Vitlök 4.0 klyftor 1%

Salvia färsk 4.0 blad 0%

Svartkål, palmkål 250.0 gram 2%

eller %

Grönkål färsk ansad 0%

Squash (grön, gul) 1.0 styck 1%

Gul lök 2.0 st små 2%

el. purjolök 0%

Vitlök 2.0 klyftor 0%

Olivolja 2.0 dl 42%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Vitt bröd 8.0 skivor 17%

 

Kockskolan:

Om bönor > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 10 tim )

Se film, klicka på "CookAround" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.

  1. Bönor: Skölj och blötlägg bönorna över natt.
  2. Lägg bönorna i stor kastrull och fyll på med nytt vatten. Tillsätt skalad vitlök, salvia och lite matolja. Koka bönorna tills de är mjuka. Nyplockade cirka 30 minuter, butiksköpta 45-60 minuter. Äldre bönor tar längre tid att koka.
  3. Grönsaker: Skölj av och repa (dra av) bladen från kålstjälken. Finstrimla. Skala och skiva lök och vitlök. Skala och skär potatisen i bitar. Skär squash i bitar.
  4. Lägg allt i en stor kastrull. Tillsätt olivolja och lite av bönornas kokvatten. Salta lätt och låt koka i 20-30 minuter.
  5. Bönor: Sila bönorna men spar kokvattnet. Ta bort salviabladen. Lägg åt sidan 1/4-del av bönorna och mixa resten med lite kokvatten. 
  6. Zuppa: Tillsätt mixet och de hela bönorna i grönsakskoket. Tillsätt lite kokvätska och vid behov. Låt småkoka i en ½-timme. Smaka av med salt och peppar.
  7. Bröd: Traditionellt läggs brödskivor som inte är dagsfärska i botten av en skål och soppa över. I filmen används vitlöksstekt bröd i och till soppan. Se separat recept om detta önskas.
  8. Servera: Häll upp soppan i skålar. Ringla över lite olja. 

Kockens kommentar

Frantoiana är klassisk italiensk soppa från Toscana. En vegetarisk skördefestsoppa vilket innebär att den kan innehålla lite av varje varav bönor och kål är det utmärkande. I Italien är borlotti- och canellinibönor de populäraste, så ska soppan vara toskansk så bör dessa ingå. Läs mer, klicka på ingredienserna.   

Alternativ

Vitlöksbröd

Fler recept inom Grönsakssoppa

Liknande recept som Zuppa frantoiana, klassisk italiensk bönsoppa från Toscana