För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk svensk grönsakssoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Blomkål helt huvud

1.0 

huvud

Morot

2.0 

styck

Rotselleri

100.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Purjolök

1.0 

styck

Sockerärter

150.0 

gram

Matfett till stekning

 

 

 

Hönsbuljong hemlagad

15.0 

dl

el. konc. fond + vatten }

 

 

Vetemjöl

4.0 

msk

Mjölk

4.0 

dl

Salt och peppar

 

 

Persilja till garnering

0.5 

knippe

 

Tillbehör:

 

Matbröd

8.0 

skivor

 

Kockskolan:

 

Så kokas grönsaker >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Casal di Serra

Torrt friskt vitt vin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 42

Kcal / portion: 383

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1532 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 1%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 914 gram)

Ingredienser

Visa:

Blomkål helt huvud 1.0 huvud 13%

Morot 2.0 styck 5%

Rotselleri 100.0 gram 2%

Gul lök 1.0 styck 3%

Purjolök 1.0 styck 4%

Sockerärter 150.0 gram 3%

Matfett till stekning 0%

 

Hönsbuljong hemlagad 15.0 dl 5%

el. konc. fond + vatten } 0%

Vetemjöl 4.0 msk 8%

Mjölk 4.0 dl 16%

Salt och peppar 0%

Persilja till garnering 0.5 knippe 0%

 

Tillbehör:

Matbröd 8.0 skivor 41%

 

Kockskolan:

Så kokas grönsaker > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Ansa rotfrukter och grönsaker. Skala lök. Dela blomkålen i små buketter och skär det övriga (utom sockerärterna) i strimlor eller tärningar.
  2. Stek: Hetta upp matfett på medelhög värme i en stor stekkastrull. Fräs gul lök och rotsaker i matfett cirka 5 minuter utan att bränna. Tillsätt purjo mot slutet.
  3. Koka: Häll på vatten och fond. Låt koka upp och tillsätt blomkål. Låt småkoka i cirka 5 minuter under lock tills rotsakerna börjat mjukna.
  4. Vispa mjöl med mjölk och rör ner i soppan. Lägg i sockerärterna. Koka upp och låt sjuda 4-5 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar. Är soppan för tunn, tillsätt lite extra mjöl utblandat med kall mjölk och låt småkoka en stund. Späd med vatten eller mjölk om den är för tjock. Garnera rikligt med klippt persilja.

Kockens kommentar

En klassisk svensk grönsakssoppa görs med säsongens rotfrukter och grönsaker, buljong och mjölk, samt med mycket persilja till garnering. I brist på färskvaror kan en del djupfryst grönt användas.
20-12

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Grönsakssoppa

Liknande recept som Klassisk svensk grönsakssoppa