Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 42

Kcal / portion: 383

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1532 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 1%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blomkål helt huvud 1.0 huvud 13%
Morot 2.0 styck 5%
Rotselleri 100.0 gram 2%
Gul lök 1.0 styck 3%
Purjolök 1.0 styck 4%
Sockerärter 150.0 gram 3%
Hönsbuljong hemlagad 15.0 dl 5%
Vetemjöl 4.0 msk 8%
Mjölk 4.0 dl 16%
Persilja till garnering 0.5 knippe 0%
Tillbehör:
Matbröd 8.0 skivor 41%
Kockskolan:
Så kokas grönsaker > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Ansa rotfrukter och grönsaker. Skala lök. Dela blomkålen i små buketter och skär det övriga (utom sockerärterna) i strimlor eller tärningar.
- Stek: Hetta upp matfett på medelhög värme i en stor stekkastrull. Fräs gul lök och rotsaker i matfett cirka 5 minuter utan att bränna. Tillsätt purjo mot slutet.
- Koka: Häll på vatten och fond. Låt koka upp och tillsätt blomkål. Låt småkoka i cirka 5 minuter under lock tills rotsakerna börjat mjukna.
- Vispa mjöl med mjölk och rör ner i soppan. Lägg i sockerärterna. Koka upp och låt sjuda 4-5 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Är soppan för tunn, tillsätt lite extra mjöl utblandat med kall mjölk och låt småkoka en stund. Späd med vatten eller mjölk om den är för tjock. Garnera rikligt med klippt persilja.
Kockens kommentar
En klassisk svensk grönsakssoppa görs med säsongens rotfrukter och grönsaker, buljong och mjölk, samt med mycket persilja till garnering. I brist på färskvaror kan en del djupfryst grönt användas.
20-12
Fler recept inom Grönsakssoppa
Liknande recept som Klassisk svensk grönsakssoppa
-
Klassisk svensk grönsakssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Potage Julienne Darblay, klassisk fransk fin grönsakssoppa
Tid: 1 tim (+ 3 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk tomatsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Krämig majssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris- och dillsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tomatsoppa med ravioli
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kall pumpasoppa med yoghurt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskockssoppa med räkor (förrätt, lätt måltid)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Escarole grönsakssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan