Blomkål

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Blomkål

(Så tillagas blomkål, koka blomkål, koktid blomkål, stuvad blomkål, gratinerad blomkål, blomkålspaté, blomkålssufflé, friterad blomkål)

Latin: Brassica oleracea ssp. botrytis var. botrytis

Engelsk översättning cauliflower

Fransk översättning chou-fleur

Italiensk översättning cavolfiore

Tysk översättning Blumenkohl

Spansk översättning coliflor

Blomkål är en underart till kål. Vit blomkål är vanligast, men det finns även grön och violett. Härkomst från östra Medelhavet. Blomkål är den mest egenartade kålen med sin uppsvällda och deformerade blomställning, en egenskap som troligen uppstod av en slump. Blomställ­ningen slutar att växa på längden för att öka i tjocklek och bildar då blomkålshuvudet.

  • Vikt: Ett normalstort huvud i butik väger cirka 1 kilo varav stock och täckblad utgör cirka 250 gram.
    Det förekommer även halvstora varianter.
  • Smak: Blomkål har god kålsmak och konsistensen är krispig om den inte kokas för länge.
  • Alternativ vara: Romanesco, broccoli.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk och fryst (lätt förvälld) året om. Under juni-oktober från Sverige.
  • Färsk förvaras i kylskåp 2-4°C gärna i plastpåse, hållbar 1-2 veckor. Optimal luftfuktighet 90-95%. Fryst vara hållbar upp till ett år. Blomkål är en känslig vara som bör konsumeras så snabbt som möjligt. Utsätts den för värme en längre tid försämras hållbarheten kraftigt. I rumstemperatur hållbar några dagar.

Hälsa: Blomkål är nyttig mat, rik på C-vitamin och fibrer. Rå eller lättkokt är nyttigast.

Produktion/import: År 2008 skördades 3.800 ton i Sverige (90% i Skåne). Import av blomkål inklusive broccoli uppgick år 2010 till 6.900 ton, främst från Frankrike, Italien och Spanien. Källa: Jordbruksverket & SCB).

Odla: Blomkålen trivs i fuktigt klimat, men går att odla i Sverige om man bara har tillgång till vatten.

Miljö: Blomkål odlas som regel på friland vilket ur miljösynpunkt är bättre än växthusodlade grönsaker. Under juni till in i november finns svenskodlad blomkål, vilket är ett utmärkt miljöalternativ. Det finns ekologiskt odlad och KRAV-märkt blomkål.


SÅ ANVÄNDS BLOMKÅL

Blomkål, finskuren eller i små buketter, kan ätas rå eller blancherad (förvälld 1-2 minuter) i sallader eller som dipingrediens. Späda stjälkblad kan också användas i råkost. Vanligtvis kokas blomkål, med fördel då lättkokt (al dente) och allra helst ångkokad, för att behålla smak, krispighet och vitaminer. Den är god som ensamrätt (lätt kokt), serverad med smör och kanske med knaperstekt bacon till. Kokt kan den också serveras kall med en vinegrättsås. Kokt blomkål passar som tillbehör till fågel-, kött-, färs- och korvrätter. Blomkålbuketter används även i gratänger, soppor (även puréad), stuvningar och suffléer. Buketter är goda att fritera.

Klassika blomkålsrätter:

  • Blomkål Polonaise är kokt blomkål med hårdkokt hackat ägg, finskuret stekt bacon och smulat vitt bröd i smält smör som hälls över blomkålen. Garneras med hackad basilika eller persilja.
  • Blomkål Mornay är gratinerad blomkål i Mornaysås och garnerad med parmesan. Mornaysås är en form av vit grundsås. Se > Om mjölk- och gräddsåser, stuvning.
  • Crème du Barry är en mixad blomkålssoppa med inblandning av purjolök och potatis. Mjölk eller grädde ingår.
  • Klassisk svensk grönsakssoppa innehåller som regel blomkål i buketter. Se recept.
  • Stuvad blomkål: Klassisk svensk husmanskost. Se > Om mjölk- och gräddsåser, stuvning. Länk nedan.

SÅ TILLAGAS BLOMKÅL

Portionsberäkning: Beräkna runt 75 gram per portion om del av tillbehör till maträtt och dubbelt upp om ensamt tillbehör. Som ensamrätt ett halvt, stort huvud per person.

Ansa: Ta bort grova ytterblad. Skär bort nedre rotspetsen. Skölj den. Vill man få bort smådjur lägger man den i vatten med lite ättika i. För att rotstocken skall bli genomkokt skär man ett djupt kryss i den. Blomkålen kan också delas i buketter. Skär ut rotstocken. Bryt loss större block. Skär av "rötterna" för att få fina små buketter.

Rå & blancherad blomkål: Späda små buketter passar i sallader rå eller hastigt kokt 1-2 minuter och sedan avkyld. 

Kokt blomkål: Blomkål bör ätas "al dente", dvs lättkokt. Lägg blomkålen i kastrull och täck med (varmt) vatten. Tillsätt lite salt och gärna också lite citron. Koka upp och låt sjuda på svag värme. Buketter kan lättkokas och ingå i en soppa gärna tillsammans med andra grönsaker, eller puréas/mixas till en slät soppa. Se recept nedan.

Koktid: Hel 10-12 minuter för lättkokt. I bitar/små buketter 3-5 minuter.

Stuvad blomkål: Blomkålen kan mjölk- eller gräddstuvas. Ansa och dela i små buketter. Lättkoka i 3-5 minuter, låt rinna av väl. Tillred stuvningen för sig. Se recept > Stuvad blomkål. Såsen tillsätts varan, inte tvärtom, för att man på det sättet får lagom mängd sås i förhållande till mängd vara. Läs mer > Om mjölk- och gräddsåser, stuvning.

Ugnslagad blomkål: Blomkål kan tillsammans med andra grönsaker, grädde och hårdost gratineras i ugn. Finhackad blomkål kan ingå i en sufflé. Krämig blomkålsmix kan med tillsats av gelatin tillredas som paté. Se recept nedan.

Friterad blomkål: Blomkål doppad i frityrsmet är utmärkt gott att fritera. Se recept > Friterade grönsaker.

Läs mer

Så kokas grönsaker

Om vita såser

Så ugnslagas grönsaker }

Så friteras grönsaker

Förvara grönsaker, rotfrukter och frukt

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Bild: Purpurblomkål

Bild: Grön blomkål

Bild: Orange blomkål

Recept med Blomkål

Det finns 48 recept med Blomkål