Bagna càuda, klassisk italiensk varm dippsås

Foto: Film: Heston Blumenthal, Waitrose & Partners, bagna cauda

Bagna càuda, klassisk italiensk varm dippsås

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Ansjovis hela konserv

6.0 

styck

Vitlökshuvud

6.0 

styck

Olivolja

1.8 

dl

Standardmjölk (röd)

3.5 

dl

 

Tillval:

 

Citronjuice

 

 

 

Alternativ:

 

Ansjovisfilé konserv

 

 

Mjölk el. vatten

 

 

Grädde

 

 

Vitt bröd dagsgammalt

 

 

 

Tillbehörsalternativ:

 

Paprika färsk

 

 

Chilifrukt färsk

 

 

Broccoli

 

 

Blomkål ansad

 

 

Kronärtskockshjärtan

 

 

Vårlök

 

 

Morot

 

 

Stjälkselleri

 

 

Rödbeta

 

 

Potatis kokt

 

 

Vitt bröd

 

 

 

Kockskolan:

 

Om dippsåser >

 

 

Om Heston Blumenthal >

 

 

Fonduegryta >

 

 

Lergryta >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 241

Kcal / portion: 366

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2197 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 19%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 152 gram)

Ingredienser

Visa:

Ansjovis hela konserv 6.0 styck 7%

Vitlökshuvud 6.0 styck 24%

Olivolja 1.8 dl 60%

Standardmjölk (röd) 3.5 dl 10%

 

Tillval:

Citronjuice 0%

 

Alternativ:

Ansjovisfilé konserv 0%

Mjölk el. vatten 0%

Grädde 0%

Vitt bröd dagsgammalt 0%

 

Tillbehörsalternativ:

Paprika färsk 0%

Chilifrukt färsk 0%

Broccoli 0%

Blomkål ansad 0%

Kronärtskockshjärtan 0%

Vårlök 0%

Morot 0%

Stjälkselleri 0%

Rödbeta 0%

Potatis kokt 0%

Vitt bröd 0%

 

Kockskolan:

Om dippsåser > Äts ej

Om Heston Blumenthal > Äts ej

Fonduegryta > Äts ej

Lergryta > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim 30 min )

Se film, klicka på "Heston" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept. Såsen används som dippsås liknade fondue.

  1. Ansjovis: I Italien används saltad hel (äkta) ansjovis som avsaltas i kallt vatten i 2-3 timmar. Byt vattnet ofta och försiktigt så att ansjovisen inte faller isär. Låt sedan rinna av och rensa fisken på inälvor och ben. I brist på sådan ansjovis används inlagda ansjovisfiléer utan spad. 
  2. Vitlök: Dela vitlöken i klyftor, skala och skiva klyftorna. För att mildra löksmaken sjuder Heston Blumenthal löken tre gånger i en blandning av mjölk och vatten. Man kan också minska mängden vitlök om man så vill. 
  3. Kastrull: Lägg vitlöken i kastrull och tillsätt mjölk. Låt koka upp och låt sedan sjuda mycket svagt i 15-20 minuter tills vitlöken mjuknat. Detta gäller inte om löken förkokats enligt filmen. I filmen ingår även smulat vitt bröd för att ge fylligare konsistens. I andra recept används grädde för att ge fylligare smak.
  4. Stekpanna: Värm upp ett halvt glas olja i stekpanna och tillsätt ansjovisen. Låt sjuda på svag värme, oljan skall inte steka. Rör om så att ansjovisen löses upp.
  5. Bagna càuda: Tillsätt vitlöksmjölken i pannanoch rör om. Tillsätt resten av matoljan och låt sjuda på svag värme i 20-30 minuter. Oljan får inte och såsen skall ha krämig konsistens. Smaksätt gärna med citronjuice. Mixa och sila såsen om slätare sås önskas.
  6. Tillbehör: Förbered tillbehör enligt egen smak. Traditionellt serveras färska och kokta grönsaker att doppa i såsen. Även köttvaror kan användas. 
  7. Servering: Såsen serveras het med tillbehör, som förrätt eller som mingelmat (vid festivaler). Såsen bör hållas varm/het under måltiden till exempel i en fonduegryta. Rött vin brukar serveras till maten, lämpligtvis från Piemonte. 

Kockens kommentar

Bagna càuda (piemontesiska = "hett bad") är en klassisk italiensk varm dippsås, populär i Piemonte sedan 1500-talet. Ursprungligen en dippsås av vitlök, saltad ansjovis, olivolja och rödvin, varor man hade gott om och en allmogerätt. Senare byttes vinet ut mot mjölk för att få en krämig sås. Rätten äts traditionellt under höstens skördeperiod och serveras i en "dian" (en terrakottapanna, bild ovan), över en "sionfetta" (lergodsvärmare med glöd). Sedan 2013 hålls årligen festivaler runt om i Piemonte med denna maträtt. Dippsåsen blev också mycket populär i Argentina i slutet av 1800-talet dit många piemonteser utvandrat. Där kallas rätten bañacauda. 

Det finns gamla och nutida varianter av detta recept där även grädde och smör används. År 2005 registrerades ett "kanoniskt" recept i staden Costigliole d´Asti från den italienska köksakademien som anger att endast ett vitlökshuvud, ett halvt glas jungfruolja och 50 gram röd spansk ansjovis får användas per person, samt eventuellt en klick smör i slutet av tillagningen.   

Heston Blumenthal är en av dagens mest framstående kockar. Det spännande med honom är att han tar vetenskapen till hjälp för att skapa speciella och annorlunda recept. Läs mer > Heston Blumenthal. 

Fler recept inom Dipp, dippsåser

Liknande recept som Bagna càuda, klassisk italiensk varm dippsås