Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa

Foto: Cuisine d´Aubéry

Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Blomkål helt huvud

1.0 

huvud

Purjolök vit del

1.0 

styck

Smör osaltat

40.0 

gram

Vetemjöl

2.0 

msk

Kalvfond avfettad

5.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

Äggula

2.0 

styck

Vispgrädde

1.0 

dl

 

Garnering:

 

Purjolök

 

 

Körvel färsk

 

 

Gräslök

 

 

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

På sällskapsdamers vis >

 

 

Escoffiers kokbok >

 

 

Om Aguste Escoffier >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 615

GBR (GI) / port: 16

Recept: 2461 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 5%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 496 gram)

Ingredienser

Visa:

Blomkål helt huvud 1.0 huvud 8%

Purjolök vit del 1.0 styck 2%

Smör osaltat 40.0 gram 12%

Vetemjöl 2.0 msk 3%

Kalvfond avfettad 5.0 dl 3%

el. vatten + konc. fond 0%

Äggula 2.0 styck 4%

Vispgrädde 1.0 dl 15%

 

Garnering:

Purjolök 0%

Körvel färsk 0%

Gräslök 0%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 2.0 styck 55%

 

Kockskolan:

På sällskapsdamers vis > Äts ej

Escoffiers kokbok > Äts ej

Om Aguste Escoffier > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Ansa blomkålen, skär loss och dela i små blombuketter (läs mer, klicka på ingrediensen). Ansa purjolök och skär i tunna skivor.
  2. Fräs purjon i smör på svag värme i 4 minuter.
  3. Roux (bottenredning): Vispa ner mjöl i kastrullen. Låt binda samman under vispning i 3 minuter för att bli av med mjölsmaken. 
  4. Soppa: Tillsätt buljong eller vatten och buljong­tärning. Låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt blomkåls­buketterna och låt koka i ytterligare 15 minuter. Mixa eller sila soppan om finare konsistens önskas.
  5. Tillsätt grädden och låt småkoka någon eller några minuter.
  6. Garnera med tunna purjolöksskivor eller med något kryddgrönt till exempel finhackad gräslök. Färsk körvel är klassisk garnering. Den franska liljan i soppan på bilden består av spiskummin.

Kockens kommentar

Velouté innebär att soppan innehåller ljus buljong och crème att den innehåller vispgrädde. Det finns olika varianter. Vad som är original är osäkert, men Escoffier (se dito) torde vara nära sanningen. I hans kokbok (nr 219) ingår blomkål, potatis, mjölk och smör, men han säger samtidigt att soppan kan tillredas på gräddpuré. Numera ingår dock sällan potatis och oftast grädde.

Dubarry: Soppan är döpt efter Jeanne du Barry född 1743 och som var älskarinna, förlåt sällskapsdam till kung Ludvig den XV i Frankrike åren 1769-1774. Hon var av enkel börd och hette ursprungligen Marie-Jeanne Bécu. 20 år gammal blev hon officiell älskarinna till greve du Barru efter överenskommelse med föräldrarna, varefter hon och modern flyttade in hos honom. Du Barry var en fattig gift adelsman som livnärde sig på spel och som sutenör (hallik) med ambitionen att placera en av sina prostituerade som monarkens mätress vilket han också lyckades med. Madam du Barru avrättades på Place de la Concord 1793. Läs mer på internet och > På sällskapsdamers vis.

Fler recept inom Grönsakssoppa

Liknande recept som Velouté Dubarry, crème Dubarry, fransk klassisk blomkålssoppa