Pigrimsmussla med spetskålssallat

Fotograf/bild: Film: The Farm Dream, pointed cabbage

Spetskål

(spetskål, Så används spetskål)

Latin: Brassica oleracea (ssp. capitata) var. elliptica

Engelsk översättning cone cabbage, conehead cabbage, pointed cabbage, sweetheart cabbage

Fransk översättning chou pointu, chou conique

Italiensk översättning cavolo conico, cavolo cappuccio

Tysk översättning Spitzkohl, Spitzkraut

Spansk översättning col picuda, repollo cónico

Spetskål är en sortvariant av huvudkål, en variant av vitkål. Skillnaden dem emellan är i huvudsak formen där spetskålshuvudet har formen av en kon med spetsen uppåt. De lösa bladen runt om den hårda konen tas bort. Vissa anser att spetskål inte är en självständig kålsort utan en tidig vitkål. Se film, klicka på "Farm Dream" under bilden ovan.

  • Vikt: Helt huvud cirka 1 kilo.
  • Smak: Spetskål har mildare smak än vitkål och anses smakmässigt vara godare.
  • Alternativ vara: Vitkål eller annan huvudkål.
  • Försäljning/säsong: Förekommer till och från i butik.
  • Förvaras bäst kallt i kylskåp +2 till +4°C i plastpåse för att inte torka ut. God hållbarhet, flera veckor. Optimal lagring: Temperatur 0°C, luftfuktighet 95-100%, lagringstid 4-6 månader.

Odling: Spetskål odlas på samma sätt som vitkål. Se filmen.

Miljö: Ett utmärkt miljöval, i synnerhet om svenskodlad.


SÅ ANVÄNDS SPETSKÅL

Spetskål används som vitkål, till kålsoppa, kåldolmar, kålpudding, surkål och grytor, eller råriven i sallader (läs mer > Så tillagas huvudkål). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan,

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Om kål

Vitkål, huvudkål

Så tillagas huvudkål

Recept med Spetskål

Det finns 4 recept med Spetskål