
Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Grillad pilgrimsmussla med palsternackscrème och apelsin- och spetskålsallad samt friterad svartrot (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 174

GBR (GI) / port: 1
Recept: 697 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Palsternacka 120.0 gram 9%
Vatten 0.5 dl 0%
Kycklingfond konc. 0.5 msk 3%
Vispgrädde 0.5 dl 26%
Apelsin hel 1.0 styck 11%
Spetskål 200.0 gram 7%
Svartrot 200.0 gram 19%
Frityrolja (rapsolja) Äts ej
Pilgrimsmusslor med skal 4.0 styck 8%
Olivolja 0%
Dill 0%
Skapat av: Rent a Chef
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Skala och grovhacka palsternacka. Koka den i vatten+fond och grädde i cirka 5 minuter tills mjuk. Salta, peppra. Mixa till fin puré med mixerstav.
- Filéa apelsin (klyfta och ta av skinnet). Finstrimla spetskål och fukta kålen med apelsinvinäger.
- Hetta upp frityrolja till 180°C.
Skala och hyvla svartroten med potatisskalare. Fritera till gyllenbrun färg. Lägg över att torka på hushållspapper. - Olja in pilgrimsmusslorna. Salta, peppra.
Hetta upp grillpanna på hög värme och grilla musslorna ca 1,5 min på var sida.
Lägg upp och garnera med dill.
Kockens kommentar
Som alternativ till spetskål kan vitkål användas, även om spetskål anses godare. Apelsinvinäger finns sällsynt i handeln. Som alternativ kan man smaksätta en fyllig vitvinsvinäger med apelsinjuice.
Fler recept inom Förrätt med musslor
Liknande recept som Grillad pilgrimsmussla med palsternackscrème och apelsin- och spetskålsallad samt friterad svartrot (förrätt)
-
Musselsoppa med rotfrukter (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Musslor i vinäger (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Blåmusslor med provencalegarnityr
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Vitlöksmusslor med mangosalsa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dillkokta hjärtmusslor (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksstekta knivmusslor
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade knivmusslor (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Heta pilgrimsmusslor med ingefära och basilika (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pilgrimsmusslor med hiziki på japanskt vis (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan