Musselsoppa med rotfrukter (förrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Musselsoppa med rotfrukter (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Blåmusslor med skal

1.0 

kilo

Torrt vitt vin

2.0 

dl

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Lagerblad

1.0 

blad

Vitpeppar hel

5.0 

korn

Timjan

1.0 

kvist

Palsternacka

0.5 

styck

Morot

1.0 

styck

Rotselleri

0.2 

styck

Schalottenlök

1.0 

styck

Vitvinsvinäger

1.0 

msk

Saffran

1.0 

förp.

Matolja (rapsolja)

2.0 

msk

Canderel strö }

1.0 

msk

Dill

2.0 

kvistar

Salt och vitpeppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Jules Muller Riesling Réserve

Torrt friskt vitt vin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 343

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1371 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 4%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 316 gram)

Ingredienser

Visa:

Blåmusslor med skal 1.0 kilo 25%

Torrt vitt vin 2.0 dl 10%

Gul lök 1.0 styck 4%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Vitpeppar hel 5.0 korn Äts ej

Timjan 1.0 kvist 0%

Palsternacka 0.5 styck 3%

Morot 1.0 styck 3%

Rotselleri 0.2 styck 1%

Schalottenlök 1.0 styck 1%

Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%

Saffran 1.0 förp. 0%

Matolja (rapsolja) 2.0 msk 17%

Canderel strö } 1.0 msk 0%

Dill 2.0 kvistar 0%

Salt och vitpeppar 0%

Tillagning (1 tim )

  1. Skölj och borsta av musslorna.
    Skala och skiva lök, liksom vitlök.
    Skala rotfrukter och skär dem i kuber.
    Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Lägg lök, vitlök och musslor i en kastrull.
    Tillsätt lagerblad, pepparkorn och timjan.
    Tillsätt vin och lite vatten. Låt koka några minuter tills musslorna öppnat sig.
    Ta ur musslorna. Koka buljongen i 10 min.
    Sila av buljongen och håll den varm.
  3. Värm olja i en kastrull på medelvärme.
    Låt rotfrukterna svettas i ett par minuter.
    Tillsätt saffran och schalottenlök och låt det svetta med i ett par minuter. Tillsätt lite buljong och vitvinsvinäger. Låt puttra tills rotfrukterna är mjuka. Salta och peppra.
  4. Lägg en hög rotfrukter mitt i djupa tallrikar.
    Fyll på med buljong. Dekorera med dill och musslor. Övriga musslor vid sidan av.

Kockens kommentar

Knacka på de färska musslorna som är öppna. De som inte stänger sig kastas. Kokta musslor skall öppna sig. De som inte öppnat sig kastas.

Fler recept inom Förrätt med musslor

Liknande recept som Musselsoppa med rotfrukter (förrätt)