Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 191

Kcal / portion: 367

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2936 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Blåmusslor med skal 1.0 kilo 12%
Vitlök torkad 6.0 klyftor 2%
Saffran 0.5 gram 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Olivolja 2.0 msk 8%
Vispgrädde 4.0 dl 49%
Salsa:
Mango 1.0 styck 6%
Chilifrukt röd 2.0 cm 0%
Tomater 1.0 styck 1%
Olivolja 2.0 msk 8%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Salsa: Skala och skär mango i tärningar. Finhacka chili och tomat. Lägg i bunke. Tillsätt olja och pressa ner citronjuice. Blanda och smaka av med salt.
- Skölj musslorna i kallt vatten. Plocka bort de som inte stänger sig och de som har trasiga skal.
- Skala och finhacka vitlök. Hetta upp olja i en stor stekkastrull. Lägg i vitlök, saffran och musslor. Fräs i cirka 1 minut.
- Tillsätt grädde och lite salt. Lägg på lock och låt småkoka i cirka 3 minuter tills musslorna öppnat sig. Ta bort de musslor som inte öppnat sig.
- Lägg upp musslorna. Toppa med salsan.
Kockens kommentar
En normalportion huvudrätt väger ungefär 500 gram. På en buffé bör man räkna med mera, upp till 1 kg tillagad mat per portion om det skall vara rikligt och för att man ofta äter mer vid buffé, samt att åtgången av olika rätter är ojämt fördelat. Naturligtvis blir det då rester över.
Fler recept inom Förrätt med musslor
Liknande recept som Vitlöksmusslor med mangosalsa (förrätt)
-
Musselsoppa med rotfrukter (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Canderel
-
Musslor i vinäger (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Blåmusslor med provencalegarnityr
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Vitlöksmusslor med mangosalsa (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dillkokta hjärtmusslor (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksstekta knivmusslor
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade knivmusslor (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Heta pilgrimsmusslor med ingefära och basilika (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pilgrimsmusslor med hiziki på japanskt vis (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan